Home

Achtergrond 306 x bekeken

Schone energie in Afrika met Oranje tintje

Mogelijk nog dit jaar staat er in Afrika een eerste windmolenpark van formaat. Initiatiefnemer is een Nederlander, Leo van Gastel, in het verleden actief als IT-ondernemer.

Het eerste park komt te staan in Namibië, in Lüdenritz, gevolgd door parken in Walvis Bay en Oranjemund. Het land wil zo minder afhankelijk worden van energie uit Zuid-Afrika. Dat levert nu nog 60 tot 70 procent van de energiebehoefte van Namibië, aldus Van Gastel.

Het project is bijzonder omdat tot dusver de meeste investeringen in windmolenparken plaatsvinden in Europa. Dit komt doordat hiervoor forse subsidies kunnen worden opgestreken. Alleen in Noord- en Zuid-Afrika staan op kleine schaal windmolens.
Van Gastel zegt voor Afrika te hebben gekozen omdat hij wil ”ondernemen met passie”. Het kost volgens hem vijf jaar voordat er na het opstarten van een project omzet en winst wordt gerealiseerd.

De 66-jarige Van Gastel raakte vier jaar geleden betrokken bij Afrikaanse windenergieprojecten door IT-werkzaamheden in Zuid-Afrika. Inmiddels richt hij zich via zijn bedrijf Aeolus Associated volledig op het ontwikkelen van windmolenparken.
Op termijn wil de ondernemer 1000 megawatt (MW) aan energie opwekken in Afrika. Daarmee is in totaal een investering gemoeid van naar schatting 1,2 miljard euro.

De geplande 102 windmolens in Namibië zijn goed voor een capaciteit van 96 MW. Van Gastel wil ook windmolens plaatsen in Kenia, Zuid-Afrika, Ethiopië, Tanzania en Nigeria. Hij doet dit samen met lokale bedrijven. In Namibië is dat United African Group, een conglomeraat met belangen in vastgoed, hotels en IT-diensten.

Van Gastel werkt ook samen met de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, die bankleningen heeft geregeld. Het gaat hierbij om ongeveer de helft van de projectkosten. Het ministerie van Vrom verleent daarnaast steun door emissierechten op te kopen van het windmolenpark. Verder wordt nagedacht over beleggingsconstructies voor mensen die willen investeren in schone energie in Afrika.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.