Home

Achtergrond

Schippers klagen over laagvliegende Apaches

Schippers van binnenvaartschepen op de Waal hebben regelmatig last van laagvliegende Apache helikopters. De schepen dienen soms zelf als oefenobjecten, stelt de schippersorganisatie Koninklijke Schuttevaer.

De organisatie heeft Defensie hierover deze week een brief gestuurd.

Schuttevaer ontvangt naar eigen zeggen regelmatig klachten van binnenvaartschippers over hevige schrikeffecten door laagvliegende helikopters boven de Waal. ,,De helikopers duiken soms plotseling op en vliegen laag over schepen. Soms vliegen ze zo laag dat een schipper de piloot recht in het gezicht kan kijken'', aldus een woordvoerster van Schuttevaer. Volgens de club is het niet denkbeeldig dat een laag vliegende helikopter tot een groot scheepsongeval leidt.

De schippersvereniging noemt dergelijke vluchten boven de drukst bevaren rivier van Europa onverstandig. In de brief vraagt Schuttevaer minister Eimert van Middelkoop van Defensie om de vluchten niet langer boven de rivieren uit te voeren en zeker niet in de nachtelijke uren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.