Home

Achtergrond 7 reacties

'Schakel sneller naar biologisch'

De omschakelingsperiode van gangbaar naar biologisch moet korter. Zo kan de sector blijven groeien en kan een dreigend tekort in het biologisch aanbod worden voorkomen.

Dat bepleitten vertegenwoordigers van de biologische landbouw vandaag in de Kamer. Aanleiding was de nota biologische landbouw van minister Gerda Verburg. De omschakelingsperiode ligt volgens de huidige EU-regels op twee jaar. Deze is onder meer bedoeld om de bodem vrij van bestrijdingsmiddelen te krijgen.

Volgens Peter Brul van adviesbureau Agro Eco is snellere omschakeling nodig nu de prikkel om over te stappen op biologisch kleiner is door de gestegen grondstofprijzen; gangbare boeren verdienen (ook) goed. Volgens hem kan de omschakelingsperiode naar één jaar. Ook zouden opbrengsten uit het eerste jaar kunnen worden verwerkt in biologisch voer. Dit zou de voerkosten voor de sector drukken.

Voorzitter Arie van den Brand van Biologica steunt het betoog van Brul, maar waarschuwt voor een te snelle groei. "Dit zet de kwaliteit onder druk."

De nota van Verburg kan in het algemeen rekenen op bijval, ook waar het gaat om het afzwakken van de ambities. De minister mikt op jaarlijks 10 procent groei van de biologische consumptie. Wel vinden de meeste partijen dat de sector ook na 2011 steun moet krijgen, bijvoorbeeld voor onderzoek. Biologica en supermarktkoepel CBL zijn voor een btw-vrijstelling voor biologisch.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Een zeer slecht plan, de consument zal het vertrouwen in biologische voeding verliezen. Reststoffen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest werken jaren na. En dan de mest waarvan uit de gangbare sector nu al voer gebruikt wordt met GEN- grondstoffen. Als we deze kant op gaan wordt het voor de biologische sector de dood in de pot.

  Thom de Groot Grou

 • no-profile-image

  Carlo simpel

  Laat die omschakeltijd inderdaad maar twee jaar. Moet Mr.Brul maar wachten met geld verdienen aan zijn adviesbureau.
  Die twee jaar heeft de grond nodig en de teler vaak ook. Het is trouwens de handel die beslist of in omschakeling ook verkocht kan worden.
  Love and peace.

 • no-profile-image

  jerry

  Het lijkt nergens naar om de omschakelingstermijn te verkorten. Er is niet voor niets voor twee jaar gekozen. Als je de achtergrond voor de termijn ziet, dan kan je deze niet verkorten. Als je de sector om zeep wil helpen, dan moet je dat op deze manier doen. En twee jaar is inderdaad lang, ik zit er zelf midden in .

 • no-profile-image

  marion

  Ik ben het wel met deze laatste reactie eens. Het is terecht dat er een omschakelingsperiode is. Maar er is een heel groot verschil tussen iemand die puur voor de centen omschakelt en dus van 100% gangbaar naar biologisch wil, of iemand die uit overtuiging al vijftien jaar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wij weten nog steeds niet of we echt de laatste stap willen zetten, de belachelijk hoge biokrachtvoerprijzen (met dank aan de importeur van Nl bio-krachtvoer) in Ierland weerhouden ons ervan. Maar ons bodemleven is er klaar voor, en onze klaverweide ook.
  Dus ik ben wel voor zo'n toelatingsexamen, maar waarschijnlijk is dat niet uitvoerbaar.

 • no-profile-image

  bio boer

  kwaliteit boven kwantiteit en een eerlijke prijs voor de boer!
  Gaat prima nu,er is meer vraag dan aanbod naar biologisch,laat nog maar een paar jaartjes duren

 • no-profile-image

  wakker

  Ha, het grote sjoemel is dus begonnen in de biosector.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Als boeren hun bodem goed in een kringloopsysteem hebben dan is er weinig voor te zeggen.Denk dat je gewoon niet van de kleuterschool naar de havo kan door stomen. Daar zitten jaren lagere school tussen.Maar er zijn sommige PMOV boeren die al in groep 8 zitten van de lagere school.Sommige havo-leerlingen moeten wel weer eens naar naar groep 5 als ze te scherp op het randje zitten om de bodems en dieren in de gezonde kringloop te houden.Want omschakelen van bodems naar biologisch is afkikken.Zoals een heroine-verslaafde tijd nodig heeft om het goed tussen de oren te krijgen.Zo zal de bodem ook reageren zonder stikstof. Gras ziet er niet uit bleek en ziek.En dan moet de boer het ook nog tussen de oren krijgen. Het gangbaargedachten goed los kunnen laten. En dan ervaren dat je het bodemleven moet voeren met de kringloop gedachte. En dat wormen het geheim zijn die humus/blackpower produceren.En als je dan een bodem hebt die er voor gaat dan dan snap je niet waarom mensen vroeger 400 N heel gewoon vonden.
  Want stikstof eet humus elk jaar weer.
  Denk dat er een toelatingcursus moet komen net als kinderen die naar de havo willen.Heb je een dit certificaat dan mag je sneller bio-boer worden.
  Alleen voor de centen omschakelen is een wankele weg je moet er voor gaan dat geeft de kik.Helaas is de wetgever de grootste vijand van het bodemleven.Regels om kompost aan te wenden en klein hoeveelheden goed gekomposteerde drijfmest. enz.enz...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.