Home

Achtergrond 451 x bekeken 3 reacties

Schadeclaims IBR blijken nog niet verjaard te zijn

De schadeclaims die veehouders na het verplicht toedienen van IBR Marker-entstof eind jaren negentig bij het SIS hebben ingediend zijn nog niet verjaard.

Dat meldt voorzitter van de LTO-vakgroep Rundveehouderij Siem-Jan Schenk. De 7000 dossiers kunnen nog tot mei 2008 worden verlengd.

Eind jaren 90 is de Stichting IBR/BVD Schade (SIS) opgericht om de belangen te behartigen van getroffen veehouders. Zowel LTO als de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) namen zitting in de stichting.

De verlenging van de dossiers is relevant in verband met nieuwe ontwikkelingen in de IBR-rechtzaak. Advocaat Hans de Boer forceerde onlangs een juridische doorbraak. Het hof oordeelde dat farmaceut Bayer boeren moest waarschuwen toen duidelijk werd dat de werkinstructie van dierenartsen verschilde van de voorschriften in de bijsluiter.

Hierdoor zou Bayer volgens de advocaat alsnog aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de schadelijke gevolgen. De Boer koos voor een andere weg dan het inmiddels opgeheven SIS om schade op vaccinleverancier Bayer te verhalen. Het SIS richtte zich op het bewijzen dat koeien ziek waren geworden als gevolg van een verontreinigd IBR-vaccin. In maart 2004 werd het SIS na vier jaar tevergeefs procederen opgeheven.

Schenk is positief over de nieuwe ontwikkelingen. De LTO gaat contact opnemen met Hans de Boer. "We volgen het proces en willen ons door De Boer laten informeren", zegt Schenk. De voorzitter vraagt zich af of het op basis van nieuwe informatie in de IBR-zaak sowieso niet mogelijk is om de schadeclaims opnieuw te gebruiken.

Schenk: "Maar natuurlijk hebben we geluk dat de vorderingen nog niet verjaard zijn." Advocaat Hans de Boer is bereid met LTO om de tafel te gaan. "We staan voor dezelfde zaak."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Denk niet dat na het rampjaar 1998 de termijn van vijf jaar bij alle 7000 SIS-klanten zijn verlengt. Het was al een strijd met o.a (DAS) rechtsbijstand verzekeringen om nog geld voor SIS te krijgen.Alleen enkele dossiers zijn verlengd de nette BVD vrije bedrijven. De BVD was een afleiding projektiel. Al jaren daar voor was bij de testfase het al mis. Het was voor de uitvinder een gemakkelijk doelgroep.Want je gaat als uitvinder zelf ook alles wat mis is weer onderzoeken. (De nederlandse MKZ was een andere testfase voor deze marker-jongens)
  Lang leve de dubbele petten cultuur bij de afhandeling van het IBR-drama.
  LNV was zeker aansprakelijk als onderdeel van de uitvinder. Bayer was alleen iemand die het voor geld in potjes deed.

 • no-profile-image

  gert

  en bayer sponsort indirect via de piersonstichting de film,,meat the truth" van de pvdd

 • no-profile-image

  Gerard en Annelies Wiggers

  Ik hoop dat LTO een flink samenwerkingsverband aangaat met hr.H. de Boer.Hij is samen met zijn boeren waarvoor hij werkt wel diegene die nu eindelijk een opening heeft bewerkstelligd!!En laten we het aub niet opgeven,zodat er eindelijk gerechtigheid komt in deze zaak.Daar wachten we nu al jaren op.En LTO BLIJF ERBIJ !!!!We blijven het met belangstelling volgen

Of registreer je om te kunnen reageren.