Home

Achtergrond 308 x bekeken

Schaarste voerfosfaat bedreigt veevoersector

Veevoerbedrijven hebben te kampen met een schaarstesituatie voor wat betreft voerfosfaten.

De prijs van voederfosfaat is de afgelopen maand verdubbeld. Op 100 kilo biggenvoer scheelt dat 10 cent. Dat melden deskundigen uit de veevoedersector.

In deze schaarstesituatie worden diverse partijen voederfosfaat aangeboden van soms twijfelachtige herkomst. Brancheorganisatie Nevedi en het Productschap Diervoeder (PDV) waarschuwen de veevoederbedrijven dan ook zeer goed op te letten bij de aankoop van deze partijen.

Vervuiling van voederfosfaat met zware metalen, of met dioxine ligt op de loer. PDV-secretaris Johan den Hartog sluit niet uit dat in een situatie van toenemende schaarste er 100 procent controle op aangekochte partijen voerfosfaat zal worden uitgevoerd in het kader van de GMP regeling.

Voederfosfaten zijn een onmisbaar bestandeel in de veevoeders. Bij jonge dieren speelt fosfaat een belangrijke rol bij de opbouw en de groei van het skelet.

Mocht de situatie verder uit de hand lopen dan heeft de voerindustrie niet al te veel alternatieven, zegt Johan Schuttert, directeur van coöperatie Agruniek in Wehl.

"We zullen dan moeten zoeken naar andere grondstoffen met hogere gehalten aan fosfaat. Een andere optie is om meer fytase toe te voegen." Fytase is een enzym dat zorgt voor de ontsluiting van fosfaten die van nature in bepaalde plantaardige grondstoffen (granen) aanwezig zijn , maar zonder fytase niet ter beschikking komen voor het dier. Schuttert wijst ook op diermeel als bron van fosfaat. Diermeel is echter nog steeds verboden om toe te passen in veevoer in verband met de BSE-risico’s.

Theoretisch zou het ook mogelijk kunnen zijn om fosfaat uit mest te winnen. Schuttert wijst ook nog op de strengere bemestingsnormen van tegenwoordig. Daardoor nemen de gehalten aan fosfaat, maar ook van andere belangrijke elementen en spore-elementen in plantaardige grondstoffen af. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwavel en selenium.

Of registreer je om te kunnen reageren.