Home

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

Rusland wil van handel inzicht residuen

Rusland wil inzicht in de residugehaltes in geïmporteerde groente en fruit.

Rusland is de snelst groeiende afzetmarkt voor Nederlandse groente en fruit. De Europese handelskoepel Freshfel onderzoekt nu hoe aan de extra vragen tegemoet kan worden gekomen. "Door de eisen van West-Europese supermarkten hebben we al systemen hiervoor en doen we extra onderzoek. Als ze willen weten wat tijdens de teelt gebruikt is, kan dat voor een aantal geïmporteerde producten lastig worden. We willen niet een stapel extra documenten", zegt directeur Willem Baljeu van het Nederlandse Freshfel-lid FrugiVenta.

Volgens Baljeu is er op dit moment geen sprake van een mogelijke dreiging van een handelsconflict, zoals eerder bij de fytosanitaire eisen. De Russische focus op residuen is mede ingegeven door de Europese harmonisatie. Rusland heeft een ander pakket van toegekende middelen. Die loopt niet parallel aan de Europese.

Eén reactie

  • no-profile-image

    P

    Hoe kan dat toch dat die zulke eissen kunnen stellen aan alles en nog wat. In Nederland zijn we zo ontzettend streng wat betreft het gebruik van middelen, we moeten overal aan voldoen. En alles vanuit het buitenland wordt geinporteerd zonder de strenge eissen. Wordt tijd dat of wij ons sterk maken voor strenge import eissen of zorgen dat die van t buitenland worden afgebroken want dit is hypocriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.