Home

Achtergrond 526 x bekeken 22 reacties

Ruim baan voor megastal in Grubbenvorst

De gemeenteraad van Horst aan de Maas is gisterenavond akkoord gegaan met de toekomstige vestiging van megastallen voor 1,3 miljoen kippen en 35.000 varkens in het kerkdorp Grubbenvorst.

Ook komt er een mestvergistingsinstallatie en een kippenslachterij. Een krappe meerderheid van coalitiepartij CDA en oppositiepartij VVD steunde een voorstel van burgemeester en wethouders voor de ontwikkeling van een gebiedsvisie voor landbouwontwikkelingsgebied Witveldweg in Grubbenvorst.

Die visie maakt via een artikel 19-procedure de bouw van een groot megacomplex voor varkens en kippen mogelijk zonder eerst op een nieuw bestemmingsplan te wachten.

Een motie van de SP om het plan naar de prullenbak te verwijzen bleef kansloos. Ook pogingen van coalitiepartij PvdA om het plan af te zwakken haalde het niet. De tegenstemmers vrezen overlast door vrachtverkeer, fijnstof en stank.

Vlak voor de raadsvergadering demonstreerden ongeveer 150 inwoners van Grubbenvorst voor het gemeentehuis in Horst voor stopzetting van de plannen. Milieudefensie hield daarbij een vurig pleidooi tegen megastallen, mede omdat het daarvoor benodigde veevoer uit Latijns-Amerika komt en bebouwing daar ten koste gaat van tropische wouden

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mevrouw L Verhaegh

  Schandelijk dat in deze tijd , van bewustwording, zo met de dieren wordt omgegaan. In zo'n huisvesting kan het dier niet volgens zijn eigen aard leven. Wel een leven met veel stress, agressie. Waarschijnlijk hebben de boeren en het CDA en VVD nooit van oorzaak en gevolg gehoord!! Alleen maar van Geld en Macht. Ik weet dat ze ooit de rekening gepresenteerd krijgen. Jammer voor de dieren die hier aan opgeofferd worden. Bovendien hebben b.v. kippen hebben voor 55% hetzelfde DNA als de mens. Dit om aan te geven dat dieren ook emoties, pijn etc. ervaren. Nou ik zou als bestuurde en boer niet rustig slapen.

 • no-profile-image

  jac

  hoezo zijn boeren dom dierenvriend? alleen maar omdat ze nog logisch kunnen nadenken wat een groot gedeelte van de maatschappij blijkbaar niet meer kan?
  gezond Boerenverstand, boerenslimheid....
  dierenvriend...heid?
  Goeie dierenvriend ben jij, dus als de boeren uit NL verdwenen zijn dan is er geen probleem meer? met andere woorden, als je er niets van kan zien en of controleren dan is er geen probleem meer? nou begrijp ik waarom men graag geimporteerde produkten eet uit landen waar geen of bijna geen regels zijn mbt diervriendelijkheid, millieu en veiligheid.... het is dus niet alleen maar dat dit lekker goedkoop is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Even nuanceren , koeien op nederlandse bodem moeten plaats maken voor mega stallen varkens en kippen , terwijl ze voer eten van nederlandse bodem . Een koe is super neutraal wat millieu beasting betreft .Het grasland en voedergewassen leggen Co2 vast met een een positief saldo , mest wordt benut op eigen land , laagwaardig eiwit wordt omgezet in hoogwaardig eiwit (vooral kaas) .Waar praten we over ? Het zijn geen varkens

 • no-profile-image

  jac

  wat toch weer een emo gezever die kant nog wal raakt. Welke lage rente? welke subsidie betaald door burgers? hoezo zielige diertjes in kleine hokjes? hoezo groot geldelijk gewin voor enkele boeren?
  onderstaande zeurpieten weten dus niet waar het over gaat....
  Tegen Philips is toch ook nooit gezegd dat hij maar moest stoppen met een hal? Ik denk dat in de industrie en infrastructuur projecten vele malen meer subsidie wordt verstrekt, zelfs mensen die geen zin hebben om te werken krijgen nog een uitkering=subsidie..
  Geldelijk gewin voor enkele boeren? jullie gaan toch ook werken in de hoop een boterham te verdienen en natuurlijk het liefste ook nog iets er op toch?
  Het vlees is grotendeels voor het buitenland wordt verteld dus niet nodig, waarom dan al die zooi in rooterdam laten binnen komen en met vrachtauto's door heel NL slepen? ook nog opslaan in grote hallen op megaindustrieterreinen, om ze dan weer verder te slepen waarvoor? laat ze maar fijn in Duitsland aankomen dan of in Italie ipv hier, stuk rustiger op de weg. Waarom moeten boeren in het Zuiden tegen een habbekrats produkten telen en hier naar toe vervoeren zodat wij goedkoop kunnen vreten? hou ook maar daar dan of hoezo moeten Japanners zoveel auto's maken? dat europa dat maar zelf doet. enzenz. ...
  Tja waarom reageer ik eigenlijk nog op mensen die zo een bekrompen beeld hebben, waar is het fout gegaan met jullie????

 • no-profile-image

  ton

  Tsja Rick, je bent erg kortzichtig. Hoe bedoel je schande dat we voedsel voor Duitsland en Japan moeten produceren. Wat een lachwekkende opmerking. Als je meent Thieme te moeten nakwekken met de vergelijking een auto en een koe geeft dit aan hoe slecht je bent geïnformeerd en dat je je niet de moeite troost je daadwerkelijk te verdiepen in de materie. Maar terug naar de productie voor andere landen; rij je misschien in een energiezuinige toyota, mitsubischi, mazda of kies je voor een milieuvriendelijke mercedes, audi, opel........ of ben je echt een die hecht aan vroegere tijden en rij je misschien een echte nederlandse daf? Wellicht ben je een motorfan en heb je een BMW of Yamaha. Enne je klimaatvriendelijk geproduceerde tv of stereo; is dit een energiezuinige nederlandse philips of eh... een met vervuilend transport naar hier gebrachte sony, B&O, JVC en ga zo maar verder.
  Beste kerel, denk eens na voordat je iets schrijft over gesubsidieerde vervuilde bodem en lucht.

 • no-profile-image

  John

  Gelukkig zijn er veehouders met het lef te investeren in nieuwe ontwikkelingen.Dit kost heel veel geld,en je moet maar durven je nek uit te steken!Voor de milieubarbaren:Bijna altijd zijn jullie'links',in alle opzichten.Bedenk eens hoeveel landelijker Nederland zou zijn met een veel terughoudender immigratiebeleid.Inmiddels en paar miljoen immigranten van buiten Europa die ook gehuisvest moeten worden,dus extra woningbouw,meer bijstand(als ze nog asielzoeker zijn willen ze werken,als ze legaal zijn eigenlijk niet!),en al die woningbouw gaat ten koste van landbouwgrond.Als die woningen er dan zijn moet de overblijvende boer land inleveren om'terug te geven'aan de natuur.Daarom moeten boeren wel investeren en grootschalig werken,anders gaan ze kopje onder.En denk maar niet dat je boeren in landen als Brazilie daarmee helpt,want kleine boeren worden daar of verjaagd,of vermoord,als ze geen plaats maken voor de megabedrijven daar(van ei tot diepvriesfilet).Dat zijn pas echt megabedrijven,nietsontziend,voor mens,milieu en dier.Maar blijkbaar hebben de tregenstanders dat liever.Ver weg,dan zie je het niet!

 • no-profile-image

  Van STRAATEN.

  Als je die stallen met al die kippen en varkentjes ziet word je niet vrolijk. Ze kunnen zich bijna niet bewegen. Zon regen en wind kennen ze niet meer.
  Het gaat alleen om geld en aan dierenwelzijn wordt helaas nauwelijks meer gedacht. Het moet maar groter en groter.

 • no-profile-image

  Jan

  Hoe is het toch mogelijk, dat Grubbenvorst iets krijgt opgedrongen met medewerking van een door hunzelf gekozen gemeentebestuur, waar verweg het grootste gedeelte van de bevolking op tegen is. Moeten ze bij de volgende verkiezing dan allemaal op M. Thieme stemmen?
  Als al die varkens, kippen enz. nu nodig waren voor de selfsupporting van Nederland, maar vaak tegen afbraakprijzen worden varkens op transport gezet naar bijv. Italie om als Parmahammen in de voedselketen te worden teruggevonden. En dat slechts voor het geldelijk gewin van een klein aantal boeren, die thans tegen vrij lage rentes en met allerhande subsidies deze projecten kunnen verwezenlijken.
  Straks zal wel blijken, dat het toch niet helemaal zo reuk- en stofloos blijkt te zijn, maar dan kan de zaak niet meer worden teruggedraaid. Droevig.

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  megaslallen dragen niet bij tot een duurzame landbouw zolang ze niet zelfvoorzienend zijn en alle voer moeten aanslepen via rotterdam en elders.
  Ook de mest kunnen ze niet op het eigen bedrijf kwijt en wordt door het ganse land versleept. We moeten voor een gezonde landbouw streven naar kringloop bedrijven. Bij ziekte uitbraak kunnen deze bedrijven voor een ramp zorgen in hun omgeving en de rest van het land, want bij grote aantallen dieren dicht opelkaar is dit risico groter.

  Thom de Groot
  Grou

 • no-profile-image

  A.Ypeij

  Megastallen?!! MEGADOM!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jac

  hoezo mest moet op eigen bedrijf blijven?
  Het is nu toch ook verantwoord geregeld, de een heeft teveel mest de ander geen mest dus vervoeren/verkopen en probleem is opgelost. Hoezo niet duurzaam?
  Weet je wat niet duurzaam is, koffieschillen verzamelen en in een boot deze kant opbrengen op risico van de koffieboertjes en dan hier verbranden in een centrale, terwijl deze schillen normaal gecomposteerd werden om als bemesting te dienen voor de boeren daar. Deze mensen worden blij gemaakt met een dode mus en kunnen nu dure mest gaan aankopen en Essent steelt hier de show met duurzaamheid.
  Bovenal is dit alleen maar rendabel omdat het barst van de subsidie.

 • no-profile-image

  Henk

  Jac, deel je mening volledig. Als het om mkb, grote industrieën, infrastructuur en nieuwe bedrijfsterreinen gaat hoor je niemand. Als de ecomie de landbouwer dwingt om op te schalen, dan wordt er door de milieutaliban met twee maten gemeten. Men hoort het woord "mega" en de pavlovreactie is direct: fout. Men verdiept zich niet eens in het gegeven dat bij realisering veel meer dieren ineens onder de strenge milieu-eisen vallen, er kan meer geïnvesteerd worden in diervriendelijkheid.
  Bovendien hebben de milieu- organisaties samen met de wetgever getekend voor de reconstructiewet, een uitvloeisel van die wet is de aanleg van landbouwontwikkelingsgebieden. Alle betrokken maatschappelijke organisaties hebben hier voor getekend, nu wil men er onderuit.

 • no-profile-image

  boerenzoon

  hoor iedereen dat boeren niks doen aan dierenwelzijn en dat het allemaal een geldkwestie is, als burgers in de supermarkt zijn en ze kunnen kiezen tussen een diervriendelijk wat duurder product of het goedkoopste minst diervriendelijke geproduceerde vlees dan gaan die goedkope als warme broodjes over de toonbank dus als hier niks veranderd, veranderd de situatie dus ook niet. iedereen wil het dierwelzijn velen malen verbeterd zien terwijl ze er niks van weten (mening gevormd door media) en er geen geld voor over hebben, wat moet een boer dan investeren in niks. en bij de melk gaat het net zo. dan is het interresant voor de boer om de kosten voor zijn product zo laag mogelijk te houden omdat er anders simpelweg niks overblijft.

 • no-profile-image

  Consument

  De schoolkinderen verblijven veelal onder zeer slechte omstandigheden.
  Onvoldoende ventilatie(hebben de megastallen wel), vuile toiletten en noem zo maar op.
  Als iedereen zou volharden in het standpunt dat er alleen producten van eigen bodem benut mogen worden en dat export eigenlijk ook niet kies is... dan zou de bevolking van NL snel ingekrompen zijn..
  Voordeel van deze mening is dat er dan ook geen instituten en allerlei (nsb)opsporingsambtenaren nodig zijn, hele
  kantoorcomplexen overbodig, terrein terug naar de natuur enz enz
  In wat voor waanwereld leven al die milieu en dierenfreaks toch?

 • no-profile-image

  Barbelo Perfect Glory

  Iedereen in de gemeenteraad die voor stemt moet persoonlijk financieel verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele gezondheidsgevolgen, en dan maar kijken of ze het nog steeds zo vinden.
  De logica is niet aanwezig om zoveel dieren op een klein gebied te houden.
  Ook al is het economisch of cijfermatig allemaal leuk en lijkt het uitdagend.
  Ik wil de voederschema`s wel eens zien, in detail, wat een dier exact aan voedsel en medicijnen krijgt, vacinaties en andere toevoegingen, je kunt voor of tegen zijn, dit is exact wat er op bord komt.
  Hoe naief kan partijpolitiek zijn voor, misschien een uitdaging om de verantwoordelijke mensen tegen het licht te houden op belangen verstrengelingen met bedrijfsleven.

 • no-profile-image

  Mevrouw L Verhaegh

  Onbegrijpelijk dat in deze tijd nog steeds de dieren op zo'n afschuwelijke wijze worden gehuisvest. In deze tijd bedoel ik de tijd van persoonlijke bewustwording, ons gedrag en handelen jegens de dieren en de natuur. Als we ons iets meer verdiepen in de oorsprong van het dier dan MOGEN we en KUNNEN we niet zo met onze dieren omgaan en misbruiken, buitengewoon respectloos. Hopelijk hebben de boeren het CDA en de VVD ooit gehoord van OORZAAK en GEVOLG. Nou daar wachten we maar op!!!!
  Ik kom van oorsprong uit de buurt van Grubbenvorst en wandelde daar regelmatig. Zal dit beslist nooit meer doen. Daar valt niet meer te genieten als je weet dat daat miljoenen dieren opgesloten zitten alleen voor productie en geld en zelf kunnen ze niets of nauwelijk volgen hun natuurlijk aard leven. SCHANDELIJK en ABSOLUUT VERWERPELIJK. Alleen maar om GELD.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  He, dierenvriend, ga lekker in het buitenland wonen, zijn wij eindelijk verlost van die ongenuanceerde, idiote,politiek gekleurde groenfascistische ideeën. Hey dierenvriendje, sinds wanneer had jij internet, ik denk dat ik eerder was dan jij.

 • no-profile-image

  boer

  als je 10 boerderijen 500 meter van mekaar afzet en je bouwt stallen van 3500 varkens en 130000 kippen dan lult niemand er over.
  nu maak je er een grote stal van (minder gesleep met dieren en vrachtwagens!) en dan mag het volgens de "dierenvrienden" niet!
  onbegrijpelijk
  tja het is heel simpel. alle mensen gaan over op biologisch in plaats van de kiloknaller en het probleem is bijna opgelost

 • no-profile-image

  rick hol

  Het is een grote schande dat we in een van de kleinste en volste landjes ter wereld mega-stallen toelaten!

  Het is echt van de zotte dat wij hier het vlees moeten produceren voor o.a. Duitsland en Japan. De omwonende burgers, die verplicht fiks mee moeten betalen dmv verstrekte subsidies, krijgen een vervuilde lucht en bodem er voor terug, om nog maar niet te spreken van het vele vrachtverkeer in de buitengebieden, op wegen die daar niet voor gebouwd zijn!

  Elk gezond denkend mens weet dat de bio-industrie in de toekomst toch ten dode is opgeschreven, denk daarbij alleen maar aan het broeikaseffect, die deze sector veroorzaakt! Een koe, stoot net zoveel broeikasgas uit als een gemiddelde auto die 70.000 km per jaar rijdt, tel uit je milieuwinst!

  Om nog maar te zwijgen van de kap van het oerwoud, om voedingsgewassen te kunnen verbouwen voor het vee hier!
  Schande!

  En laten we wel wezen, vlees eten is een luxe, waar we goed buiten kunnen!

  Rick Hol

  Gesubsidieerd het milieu vernietigen is echt te gek voor woorden.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Megastallen nemen minder plaats in dan gewone stallen,tevens worden de dieren minder versleept.Ziektes in een gesloten systeem komen niet voor, een varkensstal is schoner en veiliger dan menig huis.Ze hebben het beter dan mensen in een verpleeghuis en wonen prettiger dan mensen in een flat. Dat zijn pas gestapelde kippenhokken.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Ik kan niet begrijpen dat zoveel boeren zo dom zijn dat ze dit soort dingen schrijven,dat ze al internet hebben, zeg... Laat ze allemaal lekker in het buitenland gaan boeren, hebben we er hier geen last meer van..

 • no-profile-image

  Pro boer

  Ik feliciteer de initiatiefnemers van dit project van harte met dit behaalde succes.
  De regelgeving is in Nederland heel duidelijk, voldoe je eraan dan krijg je vergunning, voldoe je er niet aan geen vergunning hoe moeilijk kan het zijn...
  We mogen met zijn allen blij zijn dat we met dit soort bedrijven de technologische voorsprong op gebied van veehouderij kunnen behouden, ik hoop dat er dan ook nog velen dit voorbeeld kunnen volgen.
  En gelet op de Nederlandse regelgeving zal dat ook zeker nog gaan lukken !!
  Succes allemaal en maak er wat moois van !!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.