Home

Achtergrond 1067 x bekeken

Rotterdam kalmeert arrestanten met sinaasappelgeur

Na proeven met chocolade om agressie tegen te gaan en de inmiddels landelijk bekende mosquito tegen hangjongeren heeft het politiekorps van Rotterdam Rijnmond opnieuw in de roos geschoten met een experiment.

Ditmaal met sinaasappelgeur die wordt losgelaten in het hoofdbureau van politie. Dit heeft een positief effect op de medewerkers en een rustgevende werking op arrestanten, aldus personeelsblad 'Geboeid'.

Met het geurexperiment dat in januari is begonnen, wordt onderzocht of medewerkers zich prettiger gaan voelen en wat de uitwerking is op arrestanten. Later wordt ook gekeken wat het publiek dat het politiebureau bezoekt ervan vindt. Uit de eerste resultaten blijkt de geur vooral goed te werken op de arrestantenafdeling, de vraag naar kalmerende middelen nam af. .

Het experiment wordt dan ook met een halfjaar verlengd. "Als de tweede proef aantoont dat het medicijngebruik met 5 tot 10 procent kan dalen, scheelt dat in de medische kosten.'' Een bijkomstig effect was dat arrestanten in de periode dat hun ruimte werd gevuld met een neutraliserende geur, vaker om een douchebeurt vroegen.

Juridisch gezien zou het experiment in de haak zijn. De geur is onderzocht op allergische recaties en de proef is ethisch "tegen het licht gehouden''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.