Home

Achtergrond

Rood en blauw licht boven de tomaten

Op het tomatenbedrijf Red Star Trading van de gebroeders Cor en Dirk van der Kaaij in Brielle wordt het gewas belicht met rode en blauwe LED-lampjes.

"Deze innovatieve groeilichtlampjes zijn opgehangen over 8.500 vierkante meter", vertelt Dirk van der Kaaij. "De lichtopbrengst komt overeen met 15.000 lux bij hogedruk natriumlampen, maar ze verbruiken minder stroom en er komt minder warmte vrij." Foto Jeanette Zinger

Bezoekers bekijken op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl de uitwerking van het nieuwe gewasbeschermingsmiddel Subliem op aardappelen. Volgens adviseur Albert Koops van producent Bayer Crop Science heeft Subliem onlangs een toelating gekregen. "Het is een nieuw middel tegen rhizoctonia, zilverschurft en zwarte spikkel. Uit alle onderzoeken blijkt dat het beter werkt tegen rhizoctonia dan de bestaande middelen. Rhizoctonia is een probleem in het pootgoed." Foto Koos van der Spek

Melkveehouder Sjaak Neeleman laat ongeveer vier keer per jaar, van oktober tot maart aardappelvezel en bierbostel komen. Dit wordt gemengd met het kuilgras in de voermengwagen. Daarna wordt het op beton gestort en afgedekt. De buurman helpt met zijn heftruck om de bierbostel over de aardappelvezel heen te gooien. Hierdoor wordt schimmelvorming voorkomen. Neeleman heeft een melkveebedrijf met negentig Holstein-koeien in het Groningse Scheemda. Foto Koos van der Spek

Ondernemer Hans Jansen legt aan belangstellenden uit hoe zijn mestcomposteringsinstallatie werkt. Volgens hem is de Twentse installatie de meest milieuvriendelijke en innovatieve ter wereld. "We kunnen binnen 24 uur een organisch product composteren." De mestkorrels die overblijven vinden volgens Jansen snel aftrek. Foto Harrie Tielman

In de stand van handelsbedrijf T. van Noort spreken vertegenwoordigers met klanten. De Fruit Logistica is dit jaar opnieuw 10 procent groter dan vorig jaar. Bezoekers noemen de beurs uiterst indrukwekkend. "Als je hier niet bent, tel je niet mee", zegt Willem Baljeu, directeur van handelskoepel FrugiVenta. Voorzitter Tiny Aerts van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO noemt het opvallend dat veel zuidelijke landen zich als duurzame producenten presenteren op de internationale handelsbeurs. Foto Fruit Logistica

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.