Home

Achtergrond 237 x bekeken

Rijksbouwmeester wijst sloop Ecohuis af

Rijksbouwmeester Mels Crouwel vindt dat het zogenoemde Ecohuis van Jan Husslage in Steenwijk niet mag worden gesloopt.

De rijksbouwmeester mengt zich met een brief aan de gemeente Steenwijkerland in een al jaren slepende maatschappelijke en juridische discussie over het houten gebouw. Onlangs besloot de de gemeente dat het Ecohuis binnen afzienbare tijd tegen de grond gaat.

Crouwel is het niet eens met de gemeente. Volgens hem voldoet het Ecohuis "aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen, cradle-to-cradle principes en CO2 neutraal bouwen''. De rijksbouwmeester roept alle partijen op om opnieuw te gaan praten over een oplossing "die voor iedereen aanvaardbaar is en waarmee sloop wordt voorkomen.''

Omwonenden klagen sinds jaar en dag over de volgens hen rommelige omgeving rond het pand. Voor de bouw van de ecologische woning stond twee jaar gepland. Husslage heeft die termijn ruimschoots overschreden waarop de gemeente de grond terugeiste.

De zaak kwam al meerdere keren voor de rechter. Zo stelde het gerechtshof in Arnhem in november de gemeente in het gelijk. De bouwer werd veroordeeld tot een boete. Husslage gaf vorige maand aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.