Home

Achtergrond

Rekenwonder stoomt leerlingen klaar voor Cito-toets

In sneltreinvaart rekent Willem Bouman de enorme sommen uit die groep 7b van de Nicolaas Maesschool in Amsterdam voor hem heeft bedacht.

Het 68-jarige rekenwonder, dat twee jaar geleden vijfde werd op het Wereldkampioenschap hoofdrekenen, heeft de kinderen vandaag klaargestoomd voor de Cito-toets die voor hen volgend jaar op het programma staat.

De wirwar aan getallen die hij uitkraamt, maakt indruk op de leerlingen. ”Hij weet gewoon binnen 2 seconden het antwoord op 27 keer 13”, verwondert de 11-jarige Léon zich. De kinderen, muisstil om de concentratie niet te verstoren, kijken elkaar tijdens de proef vol ongeloof aan als hij een goed antwoord opschrijft of giechelen zachtjes als er een fout op het bord staat. Ze hebben het Bouman dan ook niet makkelijk gemaakt. Het rekenwonder krijgt sommen als 923.459 maal 954329 of 41.529.804 delen door 1.578 voor de kiezen.

Helemaal foutloos doorstaat hij de test niet. Maar dat vinden de leerlingen niet zo erg. ”Iedereen maakt fouten”, zegt de 10-jarige Lucia. Léon vindt het toch wel wat veel. ”Ik dacht dat ie misschien één fout zou hebben, maar hij had er wel drie of vier.” De kinderen zeggen dat ze wel wat aan de speciale les hebben gehad. ”Maar ik ga later niks met rekenen doen, want ik wil profvoetballer worden”, vertelt Léon.

Ook Bouman, speciaal voor de gelegenheid uitgedost met een vlinderstrik met getallen erop, maakte in zijn loopbaan niet zoveel gebruik van zijn talent. ”Ik heb met vrachtautobanden gewerkt. Daar kon ik trouwens wel de asbelasting zonder rekenmachine uitrekenen.”

Het rekenwonder ontdekte al heel jong dat hij bijzonder was. ”Ik wist als kind van twee alle letters van het alfabet al en kon op mijn derde klok lezen. Toen ik negen was kon ik alle getallen met twee cijfers vermenigvuldigen.” Pas sinds 2006 is hij er serieus mee bezig. ”Ik tikte eens vanuit het niets rekenwonder in op google en kwam toen een man uit Bonn tegen. Hij zei meteen ’wat ben jij nog goed zeg’ en nodigde me uit voor het wereldkampioenschap.”

Priemgetallen zijn Bouman’s specialiteit. ”Ze noemen me wel Willem Frits; koning van de priemgetallen.” Eens in de zoveel tijd organiseert hij een rekenwonderweekeinde. ”Dan zetten we een enorme flapover in de huiskamer waarop we knoeperts van getallen schrijven en dan discussiëren we over hoe we ze het beste kunnen oplossen.”

De speciale les is een initiatief van Nintendo, dat binnenkort met een nieuw spel komt; Professor Kageyama’s Rekentraing: Verbeter je rekenvaardigheden met de honderd-cellenmethode.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.