Home

Achtergrond

Radiohead lanceert campagne tegen CO2

Zanger Thom Yorke van band Radiohead lanceert vandaag een grote Europese CO2-campagne van milieugroep Friends of the Earth Europe, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.

De zogeheten Big Ask-campagne vraagt EU-landen hun uitstoot van kooldioxide elk jaar te verminderen en niet pas in 2020, zoals de EU wil. Wetten maken de huidige politici verantwoordelijk, zo is de gedachte.

Yorke en de milieubeweging vragen Nederland en andere EU-landen daarom om een wet: ,,Politici moeten voorschrijven dat de CO2-uitstoot 3 procent per jaar vermindert'', zei hij woensdag.

Yorke heeft al ervaring met een soortgelijke actie in zijn vaderland, het Verenigd Koninkrijk. ,,De actie van Friends of the Earth Europe spreekt me aan omdat het geen angst en paniek aanjaagt. We zien klimaatbescherming als een positieve actie.''

Yorke spreekt woensdag met EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) over de klimaatbescherming. Hij overhandigt de commissaris ook een symbool van de Big Ask-campagne.

Yorke is een van de weinige artiesten die zich blijvend inzetten voor milieu. ,,Ik ben verbaasd dat niet meer artiesten zich inzetten voor het milieu'', zegt de Brit, die met zijn groep al 23 miljoen albums heeft verkocht, zoals OK Computer. ,,De grote muziekindustrie verliest toch het contact met consumenten. Alleen de kleinere artiesten voelen meer aan wat er echt leeft, zoals het milieu.'' Yorke zegt zelf ook het milieu te sparen. Voor de nieuwe toernee reist radiohead per busje in plaats van vliegtuig.

De campagneactie van Yorke ging woensdag gepaard met vele andere klimaatacties in Europa. Zo bouwt Milieudefensie een dijk van zandzakken voor de Tweede Kamer. In Finland verschijnen vele sneeuwpoppen als actie.

De Britse zanger hoopt dat de Europese strijd tegen CO2 een voorbeeld is voor de rest van de wereld. De EU heeft al het meest ambitieuze milieudoel ter wereld: Het wil 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020. De milieuorganisatie wil liever naar 30 procent beperking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.