Home

Achtergrond 12 reacties

PvdA wil geen megastallen op platteland

De PvdA is niet tegen megastallen maar vindt dat dit soort bedrijven niet thuishoren op het platteland maar op industrieterreinen.

Dit zei vandaag Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. "Met zoveel dieren ben je industrieel.'' Het dichtbevolkte Nederland is volgens haar kwetsbaar. "Ik zit er niet op te wachten dat het platteland wordt volgezet met grote bedrijven.''

Jacobi noemde het rapport van vier organisaties over megastallen verder "een slap advies'' vanwege de beperkte opdracht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leon

  DE PvdA HEEFT GELIJK! Niks grote bedijfsmassas overal, we willen als boeren en als consumenten toch niet in één hoek gedrukt worden. De hoek van géén keuze. En wat is géén keuze: de kleine boer wordt overmachtigt door grote bedrijven... en de (kleine) consument heeft geen keuze meer tussen goede producten. De kleine jongen moet wel kiezen voor het het grote geheel... Hij moet kiezen voor de gelijkgezinde massa: als individuutje ben je een minkukel...

 • no-profile-image

  gert

  mansholt was 40 jaar geleden ook voor grote bedrijven,een landbouwminister van de pvda ! Is harm evert dat vergeten ?

 • no-profile-image

  gli

  Geen boeren verdwijnen? Kom nou! Ze verdwijnen (bijna) allemaal. Dat kan toch niet anders? Mensen gaan toch niet 1000 maal zoveel eten?!
  Alleen de superondernemers blijven over. Het (inter)nationale grootkapitaal zal zich ook steeds meer bemoeiien met de hele sector. De allerbeste bedrijfsleiders kunnen er een meer dan goede boterham verdienen. Maar van de mensen die nu allemaal zeer tevreden zijn met de ontwikkelingen (steeds groter, steeds meer) zal er nadien maar een heel klein percentage, misschien wel minder dan 1, over zijn, die een
  (gezins)bedrijf exploiteert.
  Maar de ontwikkeling zal niet te keren zijn!! Heb wat dat betreft geen illusie. En het zal gelukkig ook nog wel langs de schaal der geleidelijkheid gaan.
  Dus maak u geen zorgen over de dag van morgen.

 • no-profile-image

  henk

  jongens,jongens.rustig maar. dit probleem lost zich vanzelf op.zoveel dieren op een kluitje werkt niet (ziekte uitbraken). ingehuurde arbeid (werkt niet voor een paar centen) teveel vreemd vermogen (de bank neemt geen genoegen met 0% rendement) ik heb er alle vertrouwen in dat dit project mislukt!

 • no-profile-image

  jac

  weer een lulverhaal van de tegenstanders van deze vorm van vooruitgang. Eerst zeggen dat bedrijven niet overal moeten komen, reconstructie. Als het plan dan uitgewerkt wordt mensen bang maken met leugens zodat men de plannen hier ook weer af kan schieten. Aan zulke partijen daar heb je wat aan!
  Het is gelul dat het hele platteland wordt volgebouwd, er komt geen dier bij in Nl voor elke plaats die er gebouwd wordt verdwijnt er een dus per saldo niets meer op het platteland. Het kost een beetje meer ruimte ivm de grotere huisvesting die men wil voor wat betreft dierenwelzijn maar ja dit is een wens van de maatschappij dus die moet nu ook niet zitten zeuren.
  Wat betreft industrieterrein, als je ze op een industrieterrein zou leggen moet dit weer groter worden dus ook minder platteland, wat is dan het verschil in het gebruik van ruimte?

 • no-profile-image

  jan

  Ja, ja, Leon, van de PvdA moet je hebben!
  Die hebben werkelijk nog nooit positief aan de veehouderij in NL meegewerkt.
  De schaalvergroting gaat door, dat is al 50 jaar aan de gang, da laatste 10 jaar op een wat hoger tempo. Er komt geen varken bij in NL. Alles is dicht getimmert met de rechten, er worden 4 locatie's opgeheven en een grotere opgebouwd. Compleet met luchtwassers en welzijn volgens de laatste normen.
  Daar moet die Harm Evert van jou toch warm voor lopen. Maar nee, Harm Evert piept er altijd lustig op los.

 • no-profile-image

  gj

  En wat is er nu op tegen om die mega varkens of kippen bedrijven wel op industrieterreinen te bouwen?
  Veehouderijen zonder weidegang idem dito?
  Het is 2008 heren/dames. Midden in weide gebied bouwblokken van enkele hectares ontsieren hele gebieden.

 • no-profile-image

  knor

  beste Henk hoezo mislukken ??, in duitsland staan nog wel grotere bedrijven.
  Zeker nog niet veel weg geweest van moeders pappot.

 • no-profile-image

  gert

  veel platteland wordt nu al volgebouwd met industrieterreinen,wat is er dan op tegen om megastallen op het platteland te bouwen

 • no-profile-image

  jac

  Och Leon toch, ook kleine bedrijven hebben keuzes, uitbreiden, andere manier van werken, verbreden, iets anders gaan doen of stoppen, dit laatste is ook een keuze.
  Wat de consument betreft, zolang de consument niet dezelfde is als de burger blijft het een probleem.
  Wat keuzes voor de consument betreft:
  het overgrote deel heeft al lang duidelijk gemaakt geen keuze te willen. Waarom zien alle winkelstraten in het land of heel europa er hetzelfde uit? allemaal dezelfde ketens....
  Waarom de bakker, de groenteboer en de slager kapot laten gaan? omdat men liever lui en goedkoop de supermarkt in rent omdat men geen tijd te verliezen heeft om allemaal voor hetzelfde tv programma thuis te zijn.

 • no-profile-image

  Papagaai

  dat is alleen eigenbelang. Ze hopen dat de boeren verwdijnen. Kunnen ze net als ene Marcel van Dam een landgoed stichten(bij Hulshorst, Gelderland).
  Of ze stichten hun nestje in de VN of op het platteland....

 • no-profile-image

  henk

  beste Knor,in duitsland staan ook"nog" wel veel grotere bedrijven te koop en wat de pappot van mijn moeder betreft; die stond in veel landen op tafel ik heb er veel geleerd ,en dan vooral hoe het niet moet!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.