Home

Achtergrond 254 x bekeken

Protestlied noodkreet Britse varkenssector

Een kleine 30 Britse varkenshouders heeft een lied opgenomen dat de aandacht vestigt op de nood in de varkenssector.

Met "Stand by your ham" (Houd vast aan je hamlap), een bewerking van de werekldberoemde hit van Tammy Wynette, hopen de varkenshouders consumenten ervan te overtuigen dat Brits kwaliteitsvlees wat extra waard is. Alleen als meer wordt betaald voor het vlees en de macht van supermarkten wordt teruggedrongen, kan de Britse varkenshouderij overleven.

Het lied is onderdeel van een grote campagne van belangenorganisatie National Pig Association (NPA). De lage opbrengstprijzen en de hoge veevoerprijzen leiden tot grote verliezen en een dreigende ondergang van de sector, aldus voorzitter Barney Kay. Hij pastte Waynette's tekst aan, met coupletten als "Als ze ons iets meer geld gaven/ons, boeren, een eerlijker deel/omdat wij goed voor onze varkens zorgen/wij zijn zo trots op ze/voor ons zijn ze meer dan alleen vlees en ham". De volledige tekst staat op de actiesite Pigs are worth it , waar het nummer ook is te beluisteren.

De 30 varkenshouders worden niet gehinderd door enig muzikaal talent. "Het is een lichtvoetige vorm om een zeer serieus probleem onder de aandacht te brengen", stelt een van hen, Richard Longthorp.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.