Home

Achtergrond

Productie duurzame energie gedaald

De productie van duurzame energie is gedaald van 6,5 procent van het binnenlands energiesverbruik in 2006 tot 6,0 procent in 2007.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Duurzame energie wordt opgewekt met windenergie, waterkracht, zonne-energie en de inzet van biomassa.

Volgens het CBS komt de daling door een forse afname bij het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales. Het gaat hier om het gebruik van biomassabrandstoffen in elektriciteitscentrales tegelijkertijd met het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas.

Het meestoken van de biomassa is in 2007 bijna gehalveerd. Volgens het CBS kan de verandering in de subsidietarieven per 1 juli 2006 hiervoor een reden zijn. In de periode 2003-2005 verviervoudigde het meestoken nog. Sindsdien is wel het inzicht gekomen dat niet alle biomassa, zoals bijvoorbeeld palmolie, per definitie goed zijn voor het milieu.

De elektriciteitsproductie uit windenergie steeg in 2007 met een kwart en was daarmee verantwoordelijk voor de helft van de duurzame elektriciteitsproductie. Daarmee is windenergie nu de belangrijkste bron van duurzame elektriciteit, aldus het CBS. De stijging is onder meer een gevolg van nieuwe windmolens die in gebruik zijn genomen.

De import van groene stroom uit het buitenland nam ook toe. In 2007 ging het in totaal om 10,5 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Dat is een derde meer dan in 2006. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door de gestegen binnenlandse vraag naar groene stroom en de daling van de binnenlandse productie.

De internationale milieuorganisatie Greenpeace is geschokt door de daling van de productie van duurzame elektriciteit. "Blijkbaar is bij de grote stroomproducenten de urgentie van het aanpakken van klimaatverandering nog niet doorgedrongen'', aldus een woordvoerster van Greenpeace Nederland.

Het ministerie van Economische Zaken wijst er vandaag in een reactie op dat de doelstelling van 9 procent duurzame elektriciteit in 2010 zal worden gehaald. Oppositiepartij GroenLinks heeft daar geen vertrouwen in. Volgens de partij moet het kabinet met een noodplan komen om de productie van duurzame energie flink te laten stijgen. Hiervoor is extra geld nodig en moet er werk worden gemaakt van grootschalige windenergie op de Noordzee, aldus GroenLinks.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.