Home

Achtergrond 503 x bekeken

Poolse vennootschap koopt gewas op stam

Een tuinbouwbedrijf verkoopt zijn gewas aan een Poolse vennootschap, die de opbrengsten naar de veiling bracht na de oogst door werknemers uit Polen. De inspecteur van de Belastingdienst merkte de winst van de Poolse vennootschap aan als winst van de tuinder en legt een naheffing met boete op. De tuinder vecht dit aan. De rechtbank in Breda stelt de tuinder in het gelijk in de uitspraak van 11 februari 2008. Er dienden 62 soortgelijke zaken.

De zaak van de tuinbouwer maakt deel uit van 63 soortgelijke zaken, waarbij tuinbouwers hun oogst op stam verkochten aan Poolse vennootschappen (Spolka) die de producten lieten oogsten door Poolse arbeiders. De inspecteur merkte het verschil tussen de veilingopbrengst van de oogst en de prijs die de Spolka aan de tuinder betaalde, aan als winst van (de Nederlandse bv van) de tuinder. Wel gold een aftrek van loonkosten voor de Poolse arbeiders. Verder legde de inspecteur een navorderingsaanslag op.

Belanghebbende verstrekte door de inspecteur gevraagde informatie voor een deel niet en voor een deel met vertraging. De rechtbank oordeelt dat:

1) de inspecteur heeft ontdekt dat aan enkele tuinders is geadviseerd zelf een Spolka hiervoor op te richten en startte een onderzoek bij alle tuinders. De ontdekking van dat advies rechtvaardigde een nader onderzoek. Bevindingen uit dat onderzoek leveren een nieuw feit op dat mogelijk een navordering rechtvaardigt.
2) niet aannemelijk is dat de tuinder over meer informatie beschikte dan hij verstrekte. De vertraagde levering van de informatie rechtvaardigt niet de zware sanctie van omkering van de bewijslast.
3) de contracten met de Spolka weerspiegelen niet dat wat de tuinder en de Spolka werkelijk overeenkwamen. De constructie is blijkbaar opgezet om de tuinders aan personeel voor de oogst te helpen en belanghebbende heeft belang bij de oogst behouden. De winsten van de Spolka acht de rechtbank hoog, maar niet zo hoog dat daaraan geen zakelijke afspraak ten grondslag kan liggen. De Spolka nam de bv van de tuinder veel sores uit handen.
4) de inspecteur kon niet aannemelijk maken dat de winst van de Spolka aan de Nederlandse bv van de tuinder toevloeide.

De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag aan de tuinder.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Polen’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Breda, 11 februari 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.