Home

Achtergrond 163 x bekeken

Poetin: zoeken naar niet-Russische energie is dom

De Westerse pogingen om de afhankelijkheid van Russische energie te beperken, zijn "dom, incorrect en onprofessioneel''.

De Russische president Poetin had vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie geen goed woord over voor de zoektocht van de VS en Europa naar alternatieve energieroutes die niet over het Russisch grondgebied gaan.

Poetin noemde de activiteiten die de NAVO-landen hiertoe ontplooien "onvriendelijk'' en benadrukte dat de pogingen vooralsnog nergens toe hebben geleid.

Volgens het Russische staatshoofd is Rusland zijn verplichtingen altijd nagekomen en is het ook niet meer dan eerlijk dat Rusland "toegang krijgt tot het hart'' van de westerse economieën. Westerse bedrijven werken ook aan olie- en gasprojecten in Rusland, aldus Poetin.

De opmerkingen van Poetin lijken onder meer gericht op het zogenoemde Nabucco-project, waarmee de Europese Unie minder afhankelijk wil worden van gas uit Rusland. De Nabucco-pijpleiding moet gas uit Iran, Turkmenistan en Azerbeidzjan rechtstreeks via Turkije en Griekenland naar Europa brengen. De Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen is namens de EU coördinator van het project.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.