Home

Achtergrond 348 x bekeken

'Pluimvee-servicebedrijf geen profijt van IKB'

Pluimveeservicebedrijven die deelnemen aan de IKB-regeling IKB-PSB maken hier extra kosten voor, maar ondervinden er nauwelijks profijt van.

Dit is volgens Serge Moonen, bestuurslid van de vereniging voor pluimveeservicebedrijven, één van de redenen dat slechts een zeer klein aantal van de bedrijven aan de nieuwe IKB-eisen voldoet.

Pluimveeservicebedrijven zijn niet verplicht om aan de IKB-regeling te voldoen, maar pluimveehouders mogen alleen gecertificeerde servicebedrijven inhuren. In de praktijk blijkt dit volgens Moonen lang niet altijd de werkelijkheid te zijn.

"De IKB-PSB bestaat nu negen jaar. Sommige bedrijven hebben tijd en geld geïnvesteerd om hier aan te voldoen, Voor deze bedrijven is het zeer frustrerend dat ongecertificeerde bedrijven blijven bestaan en zelfs groeien. Hoe moeten ze daar tegen concurreren?" vraagt Moonen zich af.

Omdat slechts vijf procent van de servicebedrijven op dit moment aan de nieuwe eisen voldoet hebben de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) bedrijven drie maanden langer de tijd gegeven. Belangrijkste wijziging is de NEN-4400 norm tegen illegale arbeid, die vooral administratieve wijzigingen met zich mee brengt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.