Home

Achtergrond

Planetarium aangepast voor schrikkeljaar

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker is vrijdag handmatig aangepast vanwege de 29e februari. Dat meldde conservator Adrie Warmenhoven.

Het 227 jaar oude planetarium is niet voorbereid op de extra dag in februari die het schrikkeljaar met zich meebrengt. De Nederlandse amateur-astronoom en bouwer van het planetarium Eise Eisinga (1744-1828) schreef in het handboek dat hij voor de bediening naliet, hoe het radarwerk handmatig kan worden aangepast. Aan de hand van deze gebruiksaanwijzing kon Warmenhoven donderdag de 28e februari twee keer laten draaien, terwijl de hemellichamen hun normale baan volgden.

Het planetarium is verbouwd. Minister Ronald Plasterk (OC&W) heropent het ingenieuze bouwwerk op 17 maart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.