Home

Achtergrond 226 x bekeken 9 reacties

Pioneer: acceptatie transgeen gewas groeit

Sterk stijgende voedselprijzen dragen bij aan de wereldwijde acceptatie van transgene gewassen. Dat stelt Pioneer-topman Paul Shickler.

"De enige manier waarop we aan de toenemende vraag kunnen voldoen, is verhoogde productiviteit. Veel daarvan komt via technologie", aldus Shickler, president van Pioneer Hi-Bred en vice-president van DuPont.

"De productiviteit, de milieufactor, concurrentie tussen landen, die gaan zorgen voor een bredere acceptatie wereldwijd van transgene gewassen. En niet omdat de industrie eist dat de gewassen worden goedgekeurd. De echte vraag komt van boeren", aldus Shickler in een vraaggesprek met Reuters bij een conferentie van het Amerikaanse landbouwministerie.

Shickler meent dat de huidige transgene technieken, gericht op bescherming tegen insecten en ziekten, het topje van de ijsberg zijn. Hij kondigt aan dat toekomstige producten gericht zijn op gezondere olie (soja) en betere zetmeel (mais). De afgelopen tien jaar hebben transgene zaden volgens Shickler gezorgd voor groeit van de maisproductie met 1,5 procent, producten die Pioneer wil introduceren zullen de opbrengst het komende decennium met nog eens 3 procent verhogen.

In Amerika is 73 procent van het maisareaal transgeen. Shickler verwacht dat aandeel dat dit teeltseizoen zal oplopen naar 90 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Overesch

  De veehouder vraagt mijns inziens niet om voer met gentech mais of soja. Het wordt de veehouder door de strot gedrukt door de multinationals. Als de veehouder krachtvoer besteld zitten er ongevraagt gentech mais en/of soja componeneten in.
  Het beste zou zijn dat mengvoerfabriekanten, door hun afnemers gedwongen worden gentech-vrij voer te leveren.
  Dit kan als de veehouders zich beter verdiepen in de gevolgen van het toepassen van gentech in gewassen, welke later als voer aan de dieren word gevoerd.
  J. Overesch Raalte

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  als Paul Schickler beweert dat de vraag voor transgene gewassen vooral van de boeren komt, zijn dat dan boeren die graan moet kopen (veevoederindustrie)
  transgene gewassen zorgen voor een lagere prijs, en dat lijkt mij niet wat boeren vragen.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Groep Bos

  Wat een verkeerde voorstelling van zaken! Kijk maar eens naar het protest dat in heel Nederland weerklinkt na de aankondiging op 10 plaatsen in het land gentech mais te gaan planten op proefvelden. In de bezwaarprocedure, die Greenpeace richting VROM heeft gestuurd wordt samengewerkt met een groot aantal bijenhouders, Natuur en Milieu Flevoland, IVN Flevoland en biologische boeren.
  Zelf heeft De Groep Bos ook twee bezwaarschriften geschreven, één is gericht tegen gentechmais van Pioneer, dat bestand is gemaakt tegen glyfosaat, een bestrijdingsmiddel dat in Nederland voor bijna alle toepassingen verboden is. Tot nu toe zijn bovendien 275 handtekeningen tegen deze proefvelden opgehaald. De petitie wordt aan het eind van de week opgestuurd naar VROM.
  Er kan dus deze week nog getekend worden. Ga daarvoor naar www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  hans de kort

  De heer Paul Schickler is een pure belangenbehartiger van zijn eigen sector. Hij wordt daarbij - zie zijn totaal misplaatste argumenten - blijkbaar niet gehinderd door enige schroom. Zijn chemische industrie doet immers niet anders dan boeren afhankelijk maken van hun product. En om dan die afhankelijkheid vervolgens te vertalen in “vraag” is toch wel de ironie ten top.

  Hans de Kort
  Raalte

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Ik geloof er niets van dat de acceptatie van transgene gewassen groeit. Er wordt wereldwijd geprotesteerd en terecht.
  Pff..goedkoper voedsel. Allemaal loze beloftes. Volksverlakkerij. En gevaarlijk bovendien.
  Weet iemand zich het Tryptofaan schandaal nog te herinneren? Nee, het is zorgvuldig verzwegen. Een slaapmiddel waarin een genetisch gemanipuleerde bacterie verwerkt was veroorzaakte 37 doden en 1500 voorgoed spierzieke mensen!n Bij rattenproeven gebeurde er niets. Bij mensen wel.
  Laten we als consumenten protesteren!

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  als je tegen transgene gewassen bent, dan moet je volgens mij niet meer proefveldjes gaan venietigen, maar probeer juridisch aan te tonen dat er schade veroorzaakt wordt aan vb. een nabijgelegen bio-bedrijf dat zou besmet zijn. indien je het handig aanpakt is dit niet zo moeilijk , dan kan je schadevergoeding vragen , waar de sector veel meer bang voor is dan verbaal protest.

  bij een perceptie van voedselschaarste, ga je van jan modaal steeds minder steun krijgen, want de gen-industrie belooft goedkoper eten.

 • no-profile-image

  DJ

  Poineer kan wel zoveel beweren; het gaat hun erom zowel het gepatenteerde zaaizaad als de bestrijdingsmiddelen te leveren. Op deze manier verdienen zij al het geld en blijft de boer voor niets werken. Wereldvoedseltekorten interesseren Pioneer geen lor, alleen teveel geld verdienen telt bij dit soort mensen.

 • no-profile-image

  Mar©

  We moeten geen zaken met elkaar gaan verwarren. Of de acceptatie toeneemt is nog maar de vraag.
  Ja; het protest zwakt af. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar wil nog niet zeggen dat de acceptatie toeneemt.

 • no-profile-image

  jozef

  Erg overtuigend, die 275 stemmen tegen een proefveldje... ga toch eens aan het werk....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.