Home

Achtergrond

Pepscan snel weer in bedrijf

Het laboratorium van Pepscan uit Lelystad, dat vanochtend bij een grote brand grotendeels werd verwoest, gaat zo snel mogelijk verder op een nabijgelegen locatie.

Dat bevestigde directeur Joost van Bree vanmiddag.

Wat er nog aan werkbare apparatuur is overgebleven, wordt schoongemaakt en overgebracht naar de nieuwe locatie. Of eigenlijk de oude. Het bedrijf verhuisde namelijk een jaar geleden naar het nieuwe pand en sindsdien staat de oude ruimte leeg. Pepscan kan er zo intrekken.

Door de brand zijn er volgens Van Bree altijd projecten die vertraging oplopen. "Hoe lang heb je nodig om de hele keten op te bouwen'', vraagt hij zich hardop af. Door de eerdere verhuizing weet hij dat het bedrijf in ongeveer tien dagen weer operationeel kan zijn.

Pepscan houdt zich als een van de weinige bedrijven in de wereld bezig met het ontwikkelen van biotechnologische geneesmiddelen en vaccins, hoofdzakelijk voor oncologische toepassingen. "We hebben veel kapitaal in de vriezer zitten'', zegt Van Bree. "Dat materiaal is gelukkig niet beschadigd of ontdooid; de stroom staat weer aan.''

De brand brak in de nacht van dinsdag op woensdag uit. Het vuur woedde hevig, vooral omdat zich in het laboratorium in een bedrijfsverzamelgebouw van de Wageningen Universiteit (WUR) brandbare stoffen als ethanol en methanol bevonden. Een woordvoerder van de WUR benadrukte eerder dat er niet met chemische of radioactieve stoffen wordt gewerkt. Ook niet met genetisch gemodificeerd materiaal. Er waren evenmin levende dieren aanwezig.

De technische recherche werkt volgens de directeur langzaam naar de brandhaard toe en geeft ruimte voor ruimte vrij. Het dak is in ieder geval zwaar beschadigd en weggewaaid. De bedekking bevat veel asbest en kwam in kleine stukjes in het weiland terecht. "Buiten zijn er metingen gedaan, maar hier binnen is het in ieder geval oké'', laat Van Bree weten.

De technische recherche van de politie Flevoland doet uitgebreid onderzoek. "We sluiten niks uit, dus ook brandstichting niet'', laat een woordvoerder weten. "Wat mij betreft is er geen enkele aanwijzing voor brandstichting'', verzekert Van Bree.

Lees ook Grote brand in Lelystad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.