Home

Achtergrond

Pepino duikt weer vaker op

Op meer bedrijven dan in het voorgaande teeltseizoen, worden planten aangetroffen met heftige symptomen van het pepinomozaïekvirus.

Niet alleen het aantal pleksgewijze uitbraken nemen toe, ook de hevigheid van het virus. Dat zegt Barend Groen, directeur van Groen Agro Control in Delftgauw.

Groen noemt het aantal uitbraken en de frequentie van de besmettingen met agressieve beelden, nog incidenten. Echter gaat in deze gevallen om een agressieve variant van het virus. Barend Groen: "Een van de eigenschappen van agressieve varianten is dat het virus zich sneller vermenigvuldigd dan mildere varianten."

Vanwege deze agressieve vorm, raadt hij met klem af om het virus eigenhandig door de teelt te verspreiden. "Op basis van de symptomen alleen kun je onmogelijk bepalen met welke variant je te maken hebt. Ook al lijkt het op een besmetting met een milde vorm, onderhuids kan een agressieve vorm schuil gaan. Een bijkomend probleem is dat de symptomen van pepino en clavibacter nog wel eens met elkaar verward kunnen worden."

Groen benadrukt dat ook al gaat het om een enkele plant die kampt met de symptomen, de teler toch moet handelen alsof het een heuse besmetting is. "Het gaat in vrijwel alle gevallen om de agressieve variant. Daarom is het verstandig direct maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen."

De maatregelen die een teler moet nemen zijn het verwijderen en laten onderzoeken van de zieke planten. Daarnaast moeten mesjes en handen in een besmet pad zo vaak mogelijk worden gereinigd tijdens het werken. "In het ergste geval moet een heel pad worden geïsoleerd van de rest van de teelt."

Ook al meldt Groen meer incidenten met pepino, reden voor extra zorg is er niet volgens hem. "De meeste telers hebben de hygiëne op het bedrijf goed onder controle en zijn er meestal op tijd bij. Zelfs planten met heftige symptomen kunnen volledig herstellen, maar scherp blijven is belangrijk."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.