Home

Achtergrond 3 reacties

Partijtje armpje drukken

Ook al proberen Friesland en Campina een vriendschappelijke fusie aan te gaan, ook bij een dergelijk proces speelt altijd een rol wie de zwakste en wie de sterkste partij is.

Dat gevecht wordt vooral aan de onderhandelingstafel uitgevochten, maar ook de leden spelen hun spelletje mee. Tot nog toe is veelal de indruk gevestigd dat Friesland Foods sterkste partij is van de twee. Het bedrijf heeft een grotere melkplas en presenteerde de laatste jaren stevige winsten, vooral dankzij verkopen buiten de Europese Unie.

Vanuit Campina-kring wordt er nu ook op gewezen dat dit ook een zwakte kan zijn. Friesland Foods ontkent dit deels, maar geeft ook toe dat er in het Verre Oosten sprake is van margedruk. Want het bedrijf moet daar in elk geval een deel van de grondstoffen inkopen. Voedingsgigant Nestlé ervaart ook margedruk in deze regio. Over enkele weken zullen we weten hoe het zit. Maar hoe het ook zij, bij fusieprocessen horen dit soort partijtjes armpje drukken tot de rituelen.

Het is begrijpelijk dat er van de Campinakant enige behoefte is om het beeld te corrigeren. Campina is niet alleen maar kleiner en zwakker. Het bedrijf heeft ook goede winstmakers en is, algemeen erkend, op veel terreinen innovatiever dan Friesland Foods. Bovendien heeft het ook behoorlijk sterke zuivelmerken – in ieder geval op de Europese voedingsmarkt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joris

  Als je ledenkapitaal gelijk blijft dan maakt 't toch niets uit wie de rijkste is. Het gaat erom dat we samen sterker zijn en een hele goeie melkprijs krijgen, dus moet gezocht worden naar de beste manier van zeggenschap,bestuur en een faire voortzetting van dat ledenkapitaal.

 • no-profile-image

  van Creij

  Helemaal mee eens , Joris. Moeten vooruit kijken naar het gezamelijk belang, we zijn al te lang tegen elkaar uitgespeeld door de afnemers.

 • no-profile-image

  Arjen

  Ben het niet helemaal met onderstaanden eens. Als Friesland Foods meer waard is (gecorrigeerd voo vv) ten opzichte van Campina. Hebben de FF-leden ook recht op een groter aandeel van het nieuwe ledenkapitaal. Het heeft naar mijn idee dus zeker wel invloed. Echter één ding moet bovenaan staan, een goede melkprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.