Home

Achtergrond 544 x bekeken 3 reacties

Partij voor de Dieren opent meldpunt VWA

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een meldpunt in gebruik genomen waar klokkenluiders terecht kunnen om misstanden bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) te rapporteren.

Dit meldde de partij vandaag. Dierenartsen, (oud-)VWA-medewerkers, controleurs van de Algemeen Inspectiedienst (AID) en andere getuigen kunnen daar anoniem informatie kwijt over de problemen die zij in hun werk voor de VWA hebben geconstateerd.

Vorige week bleek uit een intern rapport dat er in elk geval in 2006 flink wat mankeerde aan het toezicht op dierenwelzijn bij de VWA. Oud-informateur Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State, is intussen door minister Gerda Verburg (Landbouw) belast met een onderzoek bij de VWA.

Volgens PvdD-fractieleidster Marianne Thieme zijn er bij de partij de laatste weken veel telefoontjes en mailtjes binnengekomen van (ex-)VWA-controleurs, dierenartsen en andere getuigen, "die geschokt zijn dat de VWA-top niets heeft gedaan met door hen gerapporteerde misstanden in de vee- en vleessector''.

Volgens haar voelen deze mensen zich "te zeer bedreigd en geïntimideerd'' om hun verhaal naar buiten te brengen. Zij spreekt van zieke en gewonde koeien die op weg naar het slachthuis worden mishandeld, varkens die met stokken de vrachtwagens werden ingeslagen en handelaren die met medewerking van keuringsartsen doodzieke dieren door de controle probeerden te krijgen.

Thieme wil de getuigenissen van de klokkenluiders inzetten bij de beoordeling van het rapport van Hoekstra, dat begin maart klaar moet zijn en daarna in de Tweede Kamer wordt besproken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Ik heb mijn kinderen geleerd dat klikken niet goed is. Gelukkig geeft de overheid het goede voorbeeld. Normen en waarden?

 • no-profile-image

  nn

  Aan De Vos: Last van laster en acties? Als het werkelijk een probleem is en je vindt het echt belangrijk, zoek een paar medestanders en begin zelf een meldpunt! Het is voor iedere lobbygroep goed om het kaf van het koren te scheiden.

 • no-profile-image

  De Vos die de Passie Preekt

  Big Sister is watching you !

  Wanneer komt er een meldpunt van en voor de boeren, onderzoekers en andere betrokkenen en benadeelden van en door de laster en acties van dierenactivisten?

Of registreer je om te kunnen reageren.