Home

Achtergrond 202 x bekeken 6 reacties

Partij voor de Dieren gesterkt door rapport megastal

De Partij voor de Dieren voelt zich in haar verzet tegen megastallen gesterkt door het rapport dat vier adviesorganisaties hebben opgesteld.

De instituten bevestigen volgens Tweede Kamerlid Marianne Thieme haar vrees dat stank en uitstoot van fijnstof zullen toenemen nabij megabedrijven, en de uitstoot van ammoniak schadelijk zal zijn voor de natuur. Ook zijn megabedrijven "een bron van infectieziekten''.

Volgens Milieudefensie voldoen geen van de huidige zestig plannen voor de bouw van een megastal aan de criteria die in het rapport staan. "Ze staan te dicht op elkaar en zijn niet landschappelijk ingepast'', aldus campagneleider Wouter van Eck. "Nieuwe plannen zullen een fata morgana blijven omdat ze zoveel investeringen vergen dat het economisch niet uitkomt.''

Wakker Dier zet zich af tegen de conclusie van vier adviesorganisaties dat megastallen kansen bieden voor dierenwelzijn. Die kansen zullen niet benut worden. "In de afgelopen dertig jaar heeft schaalvergroting nooit iets opgeleverd voor de dieren'', aldus woordvoerster Hanneke van Ormondt in een reactie op het rapport Megabedrijven in de intensieve veehouderij.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er risico's voor de volksgezondheid. "Over diergezondheid wordt niet gesproken, maar bij uitbraak van een ziekte in één megastal is er direct sprake van een 'megaruiming'. Dus dieren zijn niet gebaat bij megastallen, aldus de organisatie, die stelt dat door dergelijke stallen "geen weg terug is naar een duurzame, diervriendelijkere veehouderij waarbij dieren buiten scharrelen''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Het is even wennen aan mega. Grote steden,hoge flats, de Eifeltoren en het voetbalstadion van Barcelona. Maar de agrische sector moet kleinschalig blijven. Ach laat ze maar kletsen, gewoon door boeren. Als je die kletsers de zin geeft, is er over enkele jaren geen voedselproducent meer over. Wat zal het voedsel dan duur worden, en is het geklets over. Alle bedrijven moeten gewoon groeien om rendabel te kunnen produceren. De nieuwe stallen moeten gewoon groter en efficenter. Daardoor zijn ze veel beter voor dierwelzijn en milieu. Ze moeten nu niet zeuren dat het niet goed is, de meeste mensen op de wereld hebben het heel veel slechter dan hier de dieren. Daarbij worden ze hier door boeren zo goed verzorgt die er dag en nacht voor klaar staan. Als het bij de mensen de gezondheidszorg ook zo goed was, dan hoorde geen mens klagen. Ze willen die mega stallen allemaal op log gebieden. Maar dat is niet goed, ze moeten in de open ruimtes waar ruimte is, door kunnen groeien tot een redelijke omvang. Dit is beter voor het mileu en minder ziektedruk. En midden in de landbouwgrond als het kan.

 • no-profile-image

  veehouder

  En de boe-roeppers hebben we wat om mee te slaan. Meteen de krant bellen,nova, eenvandaag. En over welzijn wat lullen, maar wat echt bereiken ho maar.

 • no-profile-image

  Frank

  Kunen we het eens over concrete cijfers hebben. Harde gegevens over mens dier en milieu !
  Op basis van emoties zijn er in het verleden al veel foute beslissingen genomen en dan is het pas echt slecht voor mens dier en milieu.
  Waar blijven de instanties die de harde cijfers beschikbaar hebben ? Of geven deze niet het gewenste politieke resultaat ?
  Boeren moeten zich niet langer in de hoek laten drijven. Immense risico's en amper iets verdienen. Heel het bedrijf aanpassen, het is nog niet klaar of het is al niet meer goed genoeg.
  Het wordt tijd dat de zwijgende meerderheid zich verenigd

 • no-profile-image

  gj

  De 4 adviescommissies hebben natuurlijk allemaal heel eerlijk gewerkt....
  Zij hebben ook niet gekeken hoe profileren we ons zelf voor het oog van de gewone (onwetende) wereld zo milieu en diervriendelijk mogelijk ...
  Zij hebben ook niet hun job gedaan met het idee van. Wiens brood men eet , diens woord men preekt...
  LTO laat weer niets horen.
  De Agri/Boerderij pers webbeheerders plaatsen zelfs ogenblikkelijk al die artikelen. Het artikel van deze morgen in de Telegraaf wordt niet naar verwezen.

 • no-profile-image

  boer

  het zou pas duurzaam zijn als al die mensen die aan die rapporten meewerken ook eens echt gaan werken!
  en niet altijd over de rug van een ander
  de boel kapot maken!

 • no-profile-image

  gert

  dus terug naar de tijd van ot en sien !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.