Home

Achtergrond

Oud-CDA-voorman Van Rij pleit voor gekozen premier

Een gekozen premier kan de redding zijn voor de weinig inspirerende Nederlandse politiek. Partijen kampen met afkalvende ledenbestanden, terwijl de Amerikaanse politiek levendiger is dan ooit. Dat stelt oud-CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij in een ingezonden stuk zaterdag in Trouw.

"De traditionele, op het centrum georiënteerde partijen CDA, PvdA en VVD hebben te maken met verlies aan aantrekkingskracht en weinig inspirerend leiderschap. De middelpuntvliedende krachten overheersen'', aldus Van Rij. "Als de minister-president rechtstreeks wordt gekozen, zullen de verkiezingen van de lijsttrekker bij de grote politieke partijen ook boeiend worden.''

Van Rij was partijvoorzitter van het CDA van februari 1999 tot september 2001. Hij is nu voorzitter van PSO Capaciteitenbouw in ontwikkelingslanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.