Home

Achtergrond 192 x bekeken

Opnieuw meer boomteelt op minder bedrijven

In 2007 kweekten bijna 4,2 duizend bedrijven in Nederland boomkwekerijgewassen of vaste planten.

Dit zijn honderd bedrijven minder dan een jaar eerder. Het areaal boomteelt steeg opnieuw met 5 procent tot ruim 16 duizend hectare. Driekwart van de boomteeltproductie werd geteeld door een kwart van de kwekerijen. Dit zijn de duizend grootste boomkwekers. De tweeduizend kleinste kwekerijen namen minder dan 10 procent voor hun rekening.

De afzet van de grote bedrijven loopt voor ruim de helft via de groothandel, export en handelsbemiddelaars. Bij de kleinere bedrijven is dit flink minder. Opvallend is de relatief grote afzet van kleine kwekerijen aan particulieren, via huisverkoop en postorder. Het aandeel bij kleine kwekers is 15 procent, terwijl dit bij de grote boomkwekers vijf keer kleiner is. Daarnaast zijn de veilingen bij kleine kwekers populairder dan bij de grotere. Ook leveren de kleine telers iets vaker aan collega's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.