Home

Achtergrond

'Ontrafelen mais belangrijke stap'

Het in kaart brengen van het genoom van mais is een belangrijke doorbraak. Dat zegt een woordvoerder van de Wageningen UR. De snelheid van het veredelingsproces van maisrassen kan volgens hem hierdoor enorm worden opgevoerd.

Een Amerikaans team van wetenschappers heeft het genoom van mais vrijwel volledig in kaart gebracht. Dit kan door veredeling onder meer leiden tot sterkere maisrassen.

”Het leert ons veel over hoe de plant in elkaar zit. Ook biedt het veel mogelijkheden voor de rassenverbetering van mais”, aldus de WUR-woordvoerder. ”De invloed van mais als voedselbron is wereldwijd enorm. Alle gewassen die op mais lijken hebben hier voordeel van.”
Onder leiding van de Washington University in St. Louis is het genoom van mais vrijwel volledig in kaart gebracht. Gisteren werd de genetische blauwdruk van het gewas gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Maize Genetics Conference in Washington.

Het project is in 2005 begonnen en kostte 18 miljoen euro. Het team heeft de informatie voor wetenschappers beschikbaar gesteld in een GenBank.

De blauwdruk verschaft duidelijkheid over ongeveer 95 procent van het maisgenoom. De genetische code omvat circa 2 miljard bases van DNA.

Of registreer je om te kunnen reageren.