Home

Achtergrond

Onkruid in peen vroeg aanpakken

Onkruidvrij beginnen, en na zaai zo snel mogelijk een behandeling met bodemherbiciden. Dat is het zekerste recept om onkruid in peen voor te blijven, was gisteren op de peendag in Emmeloord te horen.

De onkruidbestrijding in peen is na het wegvallen van Dosanex onbetwist ingewikkelder geworden, aldus Kick van Saarloos van BASF.

Voorafgaand aan de zaai past glyfosaat, zodat er onkruidvrij gezaaid kan worden, direct na zaai gevolgd door een behandeling met 2 liter Stomp per hectare. Afhankelijk van de onkruidbezetting kan daaraan Afalon bij kruiskruid en kamille en Centium (kleefkruid) worden toegevoegd. De richtlijn is een halve liter Afalon en 0,2 liter Centium per hectare. De werkelijke dosering kan daarvan afwijken, waarschuwde Van Saarloos.

Vooral Afalon kan wat makkelijker schade geven, op lichte, humusarme gronden en op kluiterige gronden wanneer het middel makkelijk kan inspoelen. In de naopkomst kan er eventueel nog worden gecorrigeerd met Afalon en Sencor. Tegen aardappelopslag resteert na het verdwijnen van Dosanex nog uitsluitend de pleksgewijze aanpak met glyfosaat, aldus Van Saarloos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.