Home

Achtergrond

Onderzoekers vinden oorzaak paardenziekte

Utrechtse wetenschappers hebben het onderzoek naar een dodelijke spierziekte bij paarden een stapje verder gebracht.

Zij hebben de biochemische oorzaak van de spierziekte ’atypische myopathie’ vastgesteld: een verstoring van de vetverbranding.
Door die ontdekking is het mogelijk via urine- en/of bloedonderzoek met zekerheid de diagnose te stellen van de ziekte en kan gericht gezocht worden naar behandelingsmethoden.

De onderzoekers, die samenwerkten met collega’s in Lyon en Luik, publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Neuromuscular Disorders. Een van de auteurs, dierenarts Cornélie Westermann, promoveert op 20 maart op onderzoek naar spierziekten bij het paard.
Volgens de onderzoekers lijkt de spierziekte in Europa steeds vaker voor te komen. In België en Frankrijk waren er sinds 2002 meerdere uitbraken en ook Nederland werd in de herfst van 2006 opgeschrikt door een ernstige uitbraak. Doorgaans sterft 90 procent van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur.

Deze spierziekte bij paarden is sinds 1939 bekend. De aandoening werd voor het eerst beschreven in Wales. De spierziekte is nu tenminste tien Europese landen bekend. Daarnaast komt de aandoening waarschijnlijk ook voor in Amerika, Canada en Australië.

De ziekte kan zeer veel schade aanrichten. Zo bezweken in Noord-Duitsland in 1995 binnen een periode van twee weken meer dan honderd paarden aan de door onbekende reden veroorzaakte spierziekte. Atypische myopathie treedt vooral op bij paarden die buiten worden gehouden en komt voor bij verslechtering van het weer in de herfst en het voorjaar. De aandoening treft paarden van alle rassen en leeftijden. Tot op heden was er nog geen diagnostische test beschikbaar, waarmee de aandoening met zekerheid kon worden vastgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.