Home

Achtergrond

'Omzetten van buitenlandse celstraf moeilijk'

Nederlandse gevangenen in het buitenland moeten er niet op rekenen dat hun straf bij overbrenging naar het vaderland zonder meer wordt omgezet naar Nederlandse maatstaven.

De ervaring leert dat veel landen waarmee Nederland gevangenen uitwisselt, eisen dat de daar opgelegde straf overeind blijft als een gedetineerde wordt overgebracht.

Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden die minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Kamer debatteert woensdag met de bewindsman over gevangenen in het buitenland die hun straf hier willen uitzitten.

Het kabinet laat de straf in zulke gevallen het liefst omzetten naar Nederlands recht. Dat betekent dat een Nederlandse rechter opnieuw naar de zaak kijkt en een vonnis velt op basis van de hier geldende maatstaven. In de praktijk blijken echter zoveel landen weerstand te hebben tegen deze aanpak dat onverkort hieraan vasthouden "niet meer realistisch is'', aldus Hirsch Ballin.

De minister heeft de afgelopen jaren daarom ook diverse bilaterale verdragen gesloten waarin is vastgelegd dat gevangenen na overbrenging naar Nederland het buitenlandse vonnis moeten uitzitten. Het gaat om verdragen met onder meer Marokko, Thailand en Zambia.

Onder deze regeling maken de gevangenen overigens ook gebruik van het Nederlandse rechtssysteem. Ze hoeven namelijk nooit langer te zitten dan de maximale straf die in Nederland geldt voor het delict dat ze hebben gepleegd. Dat kan voordelig zijn, bijvoorbeeld omdat sommige landen drugsbezit veel harder bestraffen dan Nederland. Ook kunnen de gevangenen als ze eenmaal terug zijn een beroep doen op verworvenheden als de voorwaardelijke invrijheidstelling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.