Home

Achtergrond

Olieprijs weer boven de 100 dollar

De prijs van een vat ruwe olie is donderdag op de oliemarkt in Singapore door de grens van 100 dollar per vat gebroken.

Volgens analisten zijn geruchten dat de Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (Opec) volgende maand besluit de productie omlaag te brengen, de oorzaak van de prijsstijging.

Een vat ruwe olie kostte donderdagochtend 100,14 dollar. In de elektronische handel bereikte de prijs eerder een record van 101,32 dollar.

In januari bereikte de olieprijs in New York gedurende de handel voor het eerst een prijs van meer dan 100 dollar per vat (van 159 liter). Na signalen dat de Verenigde Staten op een recessie afstevenen, daalde de olieprijs weer. Recent zijn de prijzen weer aan het oplopen. Afgelopen dinsdag sloot de olieprijs in New York voor het eerst boven de 100 dollar.

De OPEC, die voorziet in 40 procent van ’s werelds olieproductie, hield bij de vorige vergadering begin februari de productie gelijk. Dat gebeurde ondanks verzoeken van de VS en Europa om een verhoging. Het oliekartel is beducht voor een lagere vraag als gevolg van de slechte economische omstandigheden in de VS. Er zouden nu binnen de organisatie stemmen opgaan om bij de volgende vergadering de productie naar beneden te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.