Home

Achtergrond

Olieprijs boven 100 dollar

De prijs van een vat olie gisteren boven de 100 dollar beland.

Handelaren betaalden in New York voor een vat Amerikaanse olie van goede kwaliteit kortstondig een prijs van 100,10 dollar, een record. Dit is 4,60 dollar (bijna 5 procent) meer dan maandag.

De psychologisch belangrijke grens van 100 dollar per vat (van 159 liter) werd voor het eerst in januari geslecht. Daarna gingen de prijzen omlaag doordat er steeds meer signalen kwamen dat de Verenigde Staten op een recessie afstevenen.

De olieprijzen zitten nu al enkele dagen in de lift. Volgens handelaren komt dit door de verwachting dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) vasthoudt aan haar productieplafond. Mogelijk gaat de productie zelfs omlaag als het kartel op 5 maart bijeenkomt.

Ook kwamen er berichten binnen dat een Nigeriaanse rebellenleider zou zijn doodgeschoten. Mogelijk wordt de olietoevoer uit het olierijke Nigeria door de onrust verstoord. De prijzen van andere grondstoffen, zoals goud en koper, stegen dinsdag ook fors.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.