Home

Achtergrond 494 x bekeken

Oefenen voor de Groninger Rundveeshow

Terwijl zijn moeder Froukje toekijkt oefent de 14-jarige Hedzer met zijn vader Jitte Ketelaar het voortbrengen van koeien.

De achterste koe, Sjoukje 439, is al twaalf jaar oud. De familie doet zaterdag 23 februari met zeven koeien mee aan de Groninger Rundveeshow in Bedum. Volgende week worden de dames geschoren en gewassen. "All met al behoorlijk wat werk", aldus Ketelaar. "Maar daar hebben we nu ook wel wat tijd voor." In totaal houdt de maatschap 115 koeien en 70 stuks jongvee op 60 hectare grasland. Foto Jan Bouwman

Jan Ploeger (68) maakt een pallet radijs gereed voor transport. Hij helpt zijn zoon, Johan, die een tuinbouwbedrijf leidt. De radijzen gaan via The Greenery naar de Duitse en de Scandinavische markt. Ploeger teelt Famox-radijzen, een populair winterras, op 1,6 hectare. De prijzen zijn momenteel volgens de Groninger redelijk. In de zomer heeft het bedrijf meer last van Duitse concurrentie. Koos van der Spek

Melkveehouder André Vermue uit het Groningse Winsum ontving maandag het eerste slib van het waterschap in het depot, dat hij daarvoor heeft aangelegd. Het slib is afkomstig uit het Boterdiep en het Winsummerdiep. Het volstorten van het depot duurt tot eind dit jaar. Met het slib wil Vermue zijn land met 2 meter verhogen, waardoor er een wierde ofwel een terp ontstaat. "Daarmee wordt de oude wierde Valcum in ere hersteld. De grond is hier iets verzakt door de gaswinning. Na de ophoging ga ik het land over twee jaar afwisselend voor gras en mais gebruiken", legt de melkveehouder uit. Hij heeft 140 melkkoeien met een melkquotum van 1,1 miljoen kilo. Foto Jan Bouwman

Vertegenwoordigers van technisch toeleverancier Priva geven bezoekers van de stand op de Tuinbouw relatiedagen uitleg over de Climate Optimizer. Het systeem is klaar voor marktintroductie. Volgens accountmanager Serge Jamoneau draait het systeem al in Engeland en de VS. Het apparaat kan in bestaande kassen koelen, verwarmen en buitenlucht bijmengen. Dat zou telers een 20 procent hogere productie en een 30 procent lager energieverbruik opleveren, met een CO2-reductie van 40 procent. De relatiedagen in Rijswijk zijn nog tot en met vrijdag. Foto Fred Libochant

Bij de Naaldwijkse vestiging van Bloemenveiling FloraHolland zijn vandaag bijna 4 miljoen rozen geveild. In verband met Valentijnsdag zijn in totaal niet minder dan 100 miljoen rozen en 90 miljoen tulpen besteld, meldt de bloemenveiling. Foto ANP

Akkerbouwer Theo den Engelsman uit Poortvliet, in de Zeeuwse gemeente Tholen, poot met zijn medewerkers (foto) vroege aardappelen. Hij teelt over drie hectare de rassen Frieslander en Doré. Dat doet hij elk jaar. "Een klein stuk, want er kleeft het risico op nachtvorst aan." De laatste jaren ging het goed, zegt Den Engelsman. De paar dagen nachtvorst die voor komend weekeinde zijn voorspeld, bezorgen de Zeeuw nog geen buikpijn. "We freezen de boel nog wat op en dan gaat vrijdag het plastic erover. Dat beschermt tegen de kou." Den Engelsman hoopt de aardappelen eind mei, begin juni te kunnen rooien. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.