Home

Achtergrond 221 x bekeken

Noord-Korea laakt invasieplannen

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten en Zuid-Korea ervan beschuldigd voorbereidingen te treffen voor een invasie van Noord-Korea. Dit meldden donderdag Zuid-Koresaanse media.

Het geïsoleerde stalinistische noorden stelt dat de Amerikaans-Zuidkoreaanse manoeuvres van 2 tot en met 7 maart onderdeel vormen van die voorbereidingen. Bij de oefeningen 'Key Resolve' gaan de deelnemers ervan uit dat Zuid-Korea in een oorlogssituatie is en zelf het bevel voert over zijn troepen.

Dat is in de huidige systematiek ongewoon want Zuid-Korea heeft tijdens de oorlog met de communisten in het noorden (1950-1953) het commando over zijn leger overgedragen aan de door de Verenigde Staten geleide VN-macht.

In 1994 hernam Seoul het bevel over zijn tropeen voor zover er geen oorlog wordt gevoerd. Volgens de afspraken herneemt het land pas in 2012 het volledige bevel over zijn strijdkrachten. Zuid-Korea heeft een leger van 680.000 man. De VS hebben nog 28.000 militairen in Zuid-Korea. Noord-Korea zou meer dan een miljoen man onder de wapenen hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.