Home

Achtergrond

Noord-Ieren ruimen 27 dieren om bluetongue

Het Noord-Ierse ministerie voor landbouw en plattelandsontwikkeling heeft maandag 23 koeien en vier kalveren laten ruimen op een bedrijf in North Antrim waar donderdagavond bij een uit Nederland ingevoerde koe bluetongue is vastgesteld.

Van de geruimde dieren waren er 21 afkomstig uit ons land terwijl de kalveren uit deze dieren waren geboren in Noord-Ierland zelf.
Volgens het ministerie is uit bloedproeven gebleken dat de vier kalveren antistoffen of het virus zelf bij zich droegen. ''Ik heb het besluit genomen om deze dieren te ruimen als voorzorgsmaatregel,'' aldus de regionale minister voor landbouw Michelle Gildernew.

Direct na de ontdekking werden het besmette dier en haar kalf al geruimd. Volgens het ministerie bestond bij het kalf het risico dat het virus voor de geboorte was overgedragen. In het weekend hebben de Noordierse autoriteiten samen met diergeneeskundigen en wetenschappers bekeken of verdere actie nodig was om verspreiding te voorkomen. Het besluit om tot verdere ruiming over te gaan is daarvan het gevolg, aldus Gildernew. De veehouderij zelf is onder restrictie geplaatst en die maatregel blijft voorlopig nog van kracht.

''Ik houd het ministerie in Londen en de Ierse minister van landbouw Mary Coughlan op de hoogte en houd ook contact met andere betrokkenen. De resultaten betekenen niet dat de ziekte hier heerst en op dit moment behoudt Noord-Ierland zijn bluetongue-vrije status.'' Minister Geldernew sluit zich verder aan bij een oproep van de Farmers Union of Ulster om voorlopig geen dieren uit bluetongue-gebieden in te voeren. ''Deze ervaring toont aan dat dat gewoonweg te riskant is.''

Of registreer je om te kunnen reageren.