Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Nieuwe gasruzie dreigt tussen Rusland en Oekraïne

Tussen Rusland en Oekraïne dreigt opnieuw ruzie over de levering van gas. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom liet vandaag weten dat het de toevoer van aardgas naar het buurland zal stilleggen als dat niet voor 11 februari zijn openstaande gasrekening van 1,5 miljard dollar betaalt.

De twee landen botsten in oktober vorig jaar voor het laatst over de levering van aardgas. Die ruzie werd bijgelegd nadat Oekraïne had beloofd zijn schuld af te lossen. Rusland draaide begin 2006 de gaskraan dicht na een conflict over de prijzen die Oekraïne voor aardgas betaalde.

Moskou had het vorig jaar in de wintermaanden aan de stok met Wit-Rusland, dat eveneens weigerde meer te gaan betalen voor Russisch gas. Oekraïne en Wit-Rusland zijn niet alleen afnemers van Russisch gas, maar ook belangrijke doorvoerlanden. Eerdere blokkades leidden ook tot tekorten in West-Europa.

De Europese Commissie heeft donderdag van Gazprom de verzekering gekregen dat de gastoevoer naar de Europese Unie niet gestopt wordt. Eurocommissaris Andris Piebalgs (energie) verwacht dat, hoe het geschil zich ook ontwikkelt, de gastoevoer naar Europa niet getroffen zal worden. Brussel roept de twee partijen op zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het commerciële geschil.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    gas is een middel om politiek te bedrijven,en dat gaat met graan ook gebeuren

Of registreer je om te kunnen reageren.