Home

Achtergrond

Nieuwe cao voor Avebe

De leden van de vakbonden CNV, FNV en De Unie zijn akkoord met een nieuwe cao voor Avebe.

Volgens woordvoerders van de vakbonden waren de werknemers in ruime meerderheid voor het principe-akkoord dat vorige week was bereikt met de aardappelzetmeelfabrikant. De oude cao liep eind vorig jaar af.

In de nieuwe cao ziet Avebe er vanaf dat werknemers in de vijfploegendiensten vijf dagen extra werken in de zomer. De werknemers zien op hun beurt af van een eenmalige uitkering van 200 euro eind dit jaar en nog eens 200 euro eind 2009. In de nieuwe cao blijft wel staan dat medewerkers maximaal acht dagen extra worden ingezet voor scholing en training.

De werknemers krijgen een loonsverhoging van 3,5 procent. Op 1 januari 2009 volgt nog een loonsverhoging van 2,5 procent. Avebe betaalt 25 euro per maand ter compensatie voor de stijging van de ziektekostenverzekering.

Avebe is tevreden met de nieuwe cao, zegt woordvoerder Johan Russchen. "De cao heeft een looptijd van twee jaar. De vorige cao duurde één jaar. Een tweejarige cao geeft meer duidelijkheid."

Avebe vindt het jammer dat het extra inzetten van personeel in de zomer niet doorgaat, zegt Russchen. "We wilden graag ook in de zomer zo optimaal mogelijk kunnen doordraaien. Gelukkig is er wel ruimte om ons personeel extra te scholen en te trainen. Dat is goed voor de mensen. En het past in de wens van Avebe om personeel breed te kunnen inzetten. Avebe gaat terug van 1.070 werknemers nu naar ruim 825 in 2011. Dan is het nodig dat mensen breed inzetbaar zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.