Home

Achtergrond

'Nieuw tijdperk voor biologische landbouw'

Bezoekers van de vakbeurs voor biologische landbouw, BioVak, bekijken machines waaronder deze wiedeg.

Eggen is een van de oudste manieren om onkruid te bestrijden, maar met name in de biologische landbouw nog steeds een veelgebruikte methode. Biologische boeren mogen immers niet spuiten tegen onkruid. De beurs is vandaag begonnen in de Americahal in Apeldoorn. Het gaat om de eerste editie. De biologische ondernemersdag trok vierhonderd bezoekers. Dat waren er veel meer dan verwacht. Biologica-voorzitter Arie van den Brand: "Met deze dag is een nieuw tijdperk begonnen voor de biologische sector". LTO-voorzitter Albert Jan Maat riep de biologische boeren op om hun stem meer te laten horen bij LTO-bijeenkomsten. Foto Erik van Aalst

Twee brandweerlieden overleggen bij het laboratorium van het biotechnologisch bedrijf Pepscan in Lelystad. In de nacht van dinsdag op woensdag woedde daar een grote brand. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het dak woei van het gebouw en kwam honder meter verder op een akker terecht. Het dak bevat veel asbest, maar dat levert volgens de autoriteiten niet direct gevaar op voor de volksgezondheid. Het laboratorium is volledig uitgebrand. De directie van Pepscan beraadde zich gisterochtend op mogelijkheden voor alternatieve huisvesting. Het gebouw waarin het lab was gevestigd is eigendom van de Wageningen Universiteit. Foto ANP

De bijproducten die overblijven na de uienverwerking kunnen goed tot waarde worden gebracht. Dat bespaart de uienpakstations veel kosten. Dat blijkt uit onderzoek van WUR, dat vandaag is gepresenteerd tijdens de ledenvergadering van Zuver, de Zeeuwse vereniging van uienverwerkers. In Zeeland wordt 70 procent van de Nederlandse uien verwerkt, stelt Gijsbrecht Gunter (foto), lid van de Zuver-commissie die het onderzoek heeft begeleid. "Dat levert per jaar 18.000 ton afval op aan uienvellen, loof, grond en stof. De afvoer van dit afval kost de pakstations geld. Daarom zoeken we andere toepassingen." Foto Anton Dingemans

Werknemers van de Groningse akkerbouwer Jan Willem Bakker sorteren winterpeen. Het product wordt verpakt in big bags. De winterwortelen zijn bestemd voor de Duitse markt. In totaal sorteren en verpakken de medewerkers 75 ton winterwortelen per dag op deze manier. Het akkerbouwbedrijf, dat deels biologisch boert, is in totaal 700 hectare groot en biedt werk aan ongeveer 20 medewerkers. Behalve winterpeen teelt Bakker nog pootaardappelen, consumptieaardappelen, graan, knolselderij en uien.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.