Home

Achtergrond

Nieuw record graanprijs VS

De prijs van graan is maandag op de termijnmarkt in Chicago gestegen tot een nieuwe recordhoogte.

Voedingsmiddelen dreigen daardoor duurder te worden. De graanprijs steeg met de maximaal toegestane 90 dollarcent (22 euro per ton) naar $11,24 per bushel (279 euro per ton) voor de meicontracten. De maartcontracten sloten op $11,09 (274 euro per ton).

De termijnmarkt steeg nadat Kazachstan de export van graan aan banden had gelegd om de stijgende voedselprijzen in toom te houden. Rusland en Argentinië hebben al eerder forse exportheffingen ingesteld op graan.

Ook aanhoudende droogte in het noorden van China, waar veel graan wordt verbouwd, dreef de prijs omhoog. Ook elders in de wereld hebben extreem weer de graanoogst bemoeilijkt, terwijl de voorraden klein zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.