Home

Achtergrond 217 x bekeken

Nieuw Gemengd Bedrijf nu echt van start

Nu de gebiedsvisie goedgekeurd is kunnen de ondernemers van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Grubbenvorst echt beginnen met de plannen en procedures.

De komst van het grote intensieve veebedrijf is echter nog niet goedgekeurd, legt pluimveehouder Marcel Kuijpers uit. "Er is gisteren niet gestemd over het NGB, maar over de gebiedsvisie. We weten nu binnen welke kaders we kunnen werken. Onze kans is groter geworden, maar het begint nu pas."

Gisteren keurde een krappe meerderheid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas de gebiedsvisie voor het landbouwontwikkelingsgebied Witveld goed. De kaders die deze visie stelt maken het NGB in principe mogelijk.

Nu de gebiedsvisie vastgesteld is zal de gemeente een onderzoek naar de duurzaamheid en het innovatieve karakter van het NGB uitvoeren. Vervolgens moeten de ondernemers een MER-rapportage indienen en de vergunningen aanvragen.

De raadsvergadering kreeg ongekende belangstelling. Actievoerders kwamen in bussen aan met spandoeken en het gemeentehuis zat overvol. De tegenstanders hoopten dat een raadslid van de CDA of VVD tegen zou stemmen, maar beide fracties stemden unaniem voor. Dit wil echter niet zeggen dat de tegenstanders het verzet nu staken. Zowel actiegroep Behoud de Parel als Milieudefensie en individuele tegenstanders zullen juridische procedures beginnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.