Home

Achtergrond 262 x bekeken

Nickerson-Zwaan start met teelt biologisch uienzaad

Nickerson-Zwaan gaat voor het eerst biologisch uienzaad produceren.

Het kweekbedrijf start met de rassen Profit, Kamal, Dormo en Santero. Het bedrijf verwacht dat het areaal biologische uien groeit.

Dat zegt salesmanager Nanne Veldhuyzen van Zanten. "Deze rassen passen in de biologische teelt vanwege de meeldauwresistentie, goede opbrengst of kiemrust. Santero komt dit jaar op de markt en is het eerste meeldauwresistente uienras. Dat is belangrijk voor de biologische teelt omdat niet kan worden gespoten."

De biologische zaadproductie is geen gemakkelijke teelt, zegt Veldhuyzen van Zanten. "Profit was al beschikbaar, maar daar kunnen we dit jaar geen biologisch zaad van leveren omdat de teelt vorig jaar is mislukt vanwege meeldauw. Telers zijn verplicht biologisch zaad te gebruiken. We hadden voor Profit geen ontheffing aangevraagd. Voor de andere rassen hebben we wel een ontheffing, zodat deze beschikbaar zijn voor biologische telers. Voorwaarde voor een ontheffing is dat het kweekbedrijf de biologische vermeerdering gaat opzetten."

Of registreer je om te kunnen reageren.