Home

Achtergrond

Negatieve sentimenten over eindbod cao politie

De leden van de politievakbond ANPV hebben vandaag als eerste het eindbod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voor een nieuwe politie-cao afgewezen.

De Algemene Vergadering van de ACP liet zich vrijdag negatief over het bod uit, maar gaf nog geen definitief oordeel. De ACP is een van de grootste politiebonden. De bond raadpleegt de komende dagen alle leden en verwacht eind volgende week een definitief standpunt in te nemen.

Het bestuur van de andere grote politiebond, NPB, legt de laatste aanbieding van Ter Horst neutraal voor aan de leden. Die zullen individueel stemmen. De uitslag hiervan verwacht NPB-voorzitter Hans van Duijn woensdag 5 maart.

Inmiddels heeft de ANPV het standpunt per brief aan de minister laten weten. "Unaniem is aangegeven dat onze leden zich niet kunnen vinden in uw voorstel.'' De leden hebben het bestuur opdracht gegeven weer te gaan onderhandelen. De bond wil daarvoor volgende week uitgenodigd worden.

"De leden willen gewoon meer geld'', zei de zegsman. "We gaan nog steeds voor de 200 euro netto.'' Dat het bod van Ter Horst zou neerkomen op meer dan 10 procent loonsverhoging in de komende drie jaar, ziet de ANPV niet. "Wij komen tot 6,8 procent structureel in de komende drie jaar'', aldus de woordvoerder.

Minister Ter Horst zei vandaag na afloop van de ministerraad dat ze het "buitengewoon jammer'' zou vinden als de vakbonden haar eindbod afwijzen. Als ze er niet mee instemmen "hebben we een groot probleem''. Eerder deze week stelde Ter Horst in soortgelijke bewoordingen ook al dat de grens is bereikt.

De bemiddelaar tussen de politiebonden en Ter Horst, Doekle Terpstra, uitte donderdag nog zijn zorg dat politiemensen negatief op het voorstel reageerden omdat zij zich op verkeerde informatie baseren. Volgens hem hebben de politiemensen niet het juiste beeld.

De mensen oordelen over 6,9 procent loonsverhoging, meent de bemiddelaar. "Dat is onterecht, want we praten over een salarisverhoging van meer dan 10 procent in een periode van drie jaar. Volgens mij zullen de politiemensen veel positiever oordelen als ze dit weten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.