Home

Achtergrond 2 reacties

Nederlandse sector fel tegen toestaan swill-voedering

Vertegenwoordigers van LTO, Nutreco en het Productschap Vee en vVees hebben bij een aantal Europarlementariërs aan de bel getrokken over het mogelijk weer toestaan van swill-voedering aan varkens.

Swill is de Engelse term voor voedselresten en keukenafval uit het humane circuit. Maandag vergadert de milieucommissie van het Europarlement over de herziening van de kaderrichtlijn afvalproducten, waarin de swillvoedering wordt geregeld.

De toepassing van swill in varkensvoeding is volgens de huidige regels al jaren verboden. Op deze regelgeving gold tot november 2006 een uitzondering voor Duitsland en Oostenrijk. Vanuit deze landen wordt gelobbyd voor het opnieuw toelaten van swill als varkensvoeding.

De Nederlandse varkenssector is fel tegen een opnieuw toelaten van swillvoedering. Annechien ten have van de LTO-vakgroep varkenshouderij: "Er kleven veel te veel risico’s aan. Veel uitbraken van besmettelijke ziekten zoals varkenspest waren rechtstreeks terug te voeren op het gebruik van swill. Bovendien strookt een toelating niet met het principe dat we kannibalissme in de varkensvoeding uitsluiten. Je kunt immers nooit uitsluiten dat er geen varkensvlees in de swill zit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.Gelderblom

  Het voeren van voedselresten uit het humane circuit heeft grote milieuvoordelen.Het weinige risico is in de moderne varkenshouderij met een paar eenvoudige regels/handhavig aanvaardbaar te houden. De honderde tonnen overheerlijk voedsel die dagelijks weggeworpen cq vernietigd worden uit zieken-, bejaardehuizen, kazernes,congresgebouwen enz.enz.is hemeltergend,milieubelastend en ...de varkens zouden ervan smullen.

 • no-profile-image

  B.Stoks

  Nooit die rommel in het cirkel opnieuw. wat heeft het gekost landbouw en land(en) om weer ziek vrij te komen. en waarom in veevoer de domme politiek is toch zo gelukkig met de ethanol productie dan stop het daar in. dan krijgen we toch wat de politiek wil. meer co2 en verbruik aardolie. terwijl met alleen aardolie de swill op de vuilstort kon en minder energie nodig is uit aardolie.en minder co2 vrij komt.mensen eten toch geen swill direct of in direct?maak er maar compost van en co2 is in circkel en aardoilie minder nodig. maar ja wie ben ik?Politeik is bezopen zonder alcohol.lopen maar achter elkaar aan.laat nu eens een echte opstaan en zeggen en zo met of zonder demonstratie maar zo gaan we willen we over 10 jaar nog een economie hebben
  Groeten
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.