Home

Achtergrond 711 x bekeken 1 reactie

Nederlandse konikpaarden vrij in Polen

Een kudde van 29 Nederlandse konikpaarden loopt vanaf volgende week vrij rond in het Biesczcady-gebergte in het zuidoosten van Polen.

De dieren vertrekken maandag op initiatief van de Nederlandse Stichting Large Herbivore Foundation (LHF). De meeste paarden van de kudde komen uit de Ackerdijkse Plassen, het omheinde natuurgebied van Natuurmonumenten bij Rotterdam. De rest is afkomstig van terreinen het Groninger Landschap en het Utrechts Landschap. Van oorsprong zijn het oerpaarden, maar nergens in Europa lopen ze los.

Aan de verhuizing is een wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. De paarden moeten bijdragen aan de verhoging van de biodiversiteit in het gebergte, waar ook beren, wolven en wisenten (Europese bisons) rondlopen.

Een van de doelstelling van de LHF is het herstel van de wildernis in Europa. "Dat kan niet in Nederland, daar heb je grotere gebieden voor nodig. Die wildernis kan je hier nu niet creëren,'' aldus projectmanager Joep van de Vlasakker.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    wildernis genoeg in nederland,maar die paarden hebben het vast beter in polen dan in de oostvaarder plassen waar ze soms verhongeren

Of registreer je om te kunnen reageren.