Home

Achtergrond

Nederlanders kennen Grondwet amper

Het is slecht gesteld met de kennis van de Grondwet.

De meeste Nederlanders weten niet of nauwelijks wat erin staat. Tegelijk zegt bijna iedereen veel belang te hechten aan de Grondwet.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De resultaten werden vandaag in Den Haag gepresenteerd op een symposium over het 25-jarig bestaan van de huidige versie van de Grondwet.

Van de 1246 mensen die TNS NIPO ondervroeg, gaf 94 procent aan het tamelijk of heel belangrijk te vinden dat er een Grondwet is. Daarbij is er nauwelijks verschil tussen allochtonen en autochtonen. Van de ondervraagden zegt echter 84 procent de inhoud van het document niet zo goed of helemaal niet te kennen.

Ze kregen zes vragen voorgelegd om hun kennis te testen. Maar niemand had alles goed, 94 procent had drie of meer vragen fout. Ouderen, mensen met een hoger inkomen en hoger opgeleiden deden het iets beter, maar veel scheelde dat niet.

Een meerderheid (87 procent) vindt dat alle jongeren op school moeten leren wat er in de Grondwet staat. Als de tekst ooit wordt herschreven, mag dat volgens de meesten niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Ook vinden ze dat rechters wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet.

In 1983 kwam na een jarenlange discussie een algehele herziening van de Grondwet tot stand. Daarna zijn er nog enkele kleinere veranderingen aangebracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.