Home

Achtergrond 256 x bekeken 2 reacties

Nederlanders kapen Belgische koopwoningen weg

De inwoners van de Belgische grensgemeenten Lanaken en Riemst komen vaak niet meer aan de bak bij de koop van een woning in hun gemeente omdat steeds meer Maastrichtenaren de huizen voor hun neus wegkapen.

Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd advies in opdracht van de beide provincies Limburg en de gemeenten Maastricht, Riemst en Lanaken.

Gemeenten zouden structureel moeten gaan samenwerken op het gebied van woningbouw. De Nederlanders trekken weg uit Maastricht, omdat het in België goedkoper en ruimer wonen is. Daar komt bij dat Nederlanders in België meer financiële armslag hebben door de onbeperkte aftrek van de hypotheekrente die zij genieten.

Lanaken en Riemst maken daarmee in feite deel uit van de Maastrichtse woningmarkt, aldus de onderzoekers. De Belgische huizen zijn aantrekkelijk door hun ligging in een landelijke omgeving. Maastricht daarentegen heeft relatief weinig groene laagbouwmilieus en veel sociale huurwoningen. De stad legt de nadruk op compact bouwen om het landelijk gebied te vrijwaren van verstedelijking. Dat heeft tot gevolg dat het nieuwbouwaanbod van woningen in een groene, ruime woonomgeving beperkt is, vooral in de koopsector.

Belgische starters uit vooral Lanaken voelen zich door de gestegen prijzen gedwongen elders in de regio (vooral de gemeenten Bilzen en Maasmechelen) naar een woning te zoeken. Om de eigen inwoners meer kansen te bieden, zouden de grensgemeenten bindingseisen moeten stellen, aldus het advies. Daarvoor is wel toestemming van de Vlaamse overheid nodig.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Uhlbrocker Ullie

    In Duitse grensgemeentes gebeurt precies hetzelfde. Bouw maar raak, goedkope huizen, lage belastingen, goed eten, nette omgeving, harder rijden, en ze praten op het platteland nog het zelfde dialect ook.

  • no-profile-image

    Anning

    Vinden ze het gek, de mensen willen best hun Nederlandse nationaliteit inruilen voor een Belgische of Duitse om aan alle regelonzin en stressbeleid te ontkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.