Home

Achtergrond 335 x bekeken 2 reacties

Nederland verloochent handelsgeest

Wilders’ poging Nederland te ‘redden’ zet Nederlandse belangen op het spel.

Stel dat Nederland in de vergadering van de Verenigde Naties luidkeels had geroepen dat de VS niet naar Irak moesten gaan. Dat we de weg van de diplomatie hadden moeten bewandelen zolang nog onduidelijk was of er massavernietigingswapens lagen.

Of stel dat, toen de inval eenmaal een feit was, Nederland alsnog een punt had gemaakt van de bewijsvoering. Dat de fotootjes die Colin Powell vertoonde van wapenopslagplaatsen (die er niet waren) voor Nederland een reden zijn de inval in Irak als onrechtmatig te veroordelen. En dat het door de moeilijkheden in Irak ook Afghanistan op een chaos uitloopt. En dat Nederland het vertrouwen in de VS gaat opzeggen.

Stel dat Nederland tegen China te hoop liep en dreigde de sporters thuis te houden van de Olympische Spelen, omdat de mensenrechten er worden geschonden? Wat als de Nederlandse regering de Chinese ambassade op het matje roept en zegt dat ze de vrijheid van meningsuiting moeten respecteren, de Tibetanen autonomie moeten verlenen en moeten stoppen met martelen?

Boycot

Nederland zou veel van zijn goodwill verspelen. Er zouden boycots ingesteld worden, zodat Nederland geen goedkope Amerikaanse en Chinese producten meer kon kopen. Het Nederlandse bedrijfsleven zou orders mislopen, zodat we met onze producten bleven zitten. Nederlandse ambassadeurs werden op matjes geroepen, en zouden keer op keer moeten uitleggen dat het past bij onze opvattingen over de mensenrechten. Andere landen zouden ons meewarig nagekeken hebben, vol opluchting dat er in hun land godzijdank niet zulke domoren rondlopen die de zaak zo op de spits drijven.

Het draait om handel in Nederland

Natuurlijk gebeurt dat niet. Het was dan ook maar een gedachtenexperiment. In Nederland laat men dat soort kritiek altijd over aan columnisten en actievoerders, zodat handelsbetrekkingen niet in gevaar gebracht worden. Nederland ontleent zijn welvarende status vooral aan de handel. Die welvaart willen we graag houden. Daarom willen we het iedereen naar de zin maken en niemand voor het hoofd stoten. Als we maar handel kunnen drijven.

Het verrast mij dan ook zeer dat iemand die er moedwillig op aanstuurt in het buitenland de Nederlandse glazen in te gooien zo veel aanhang heeft. De reacties zijn nu al dreigend, maar toch vinden zijn volgelingen het fantastisch dat hij nu eens flink de waarheid zegt.

Nee, Nederland is Nederland niet meer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Stel dat Wilders zijn mond dicht houdt.
  Stel dat we godsdienst met gewone regels en normen beoordelen.
  Stel dat we dat (rinus voorop) nu eindelijk eens deden.
  DAN was het gauw klaar met de waan, waar nog steeds veel te veel mensen voor gaan!
  Maar ach het verhaal is ook zo heel gauw verteld.
  Rinus heeft gewoon veel teveel gesteld.
  Hypothese noemen wij dat rien.
  Dat is net zoiets als godsdienst.
  M.a.w. stel dat alles wat je gelooft waar is enz.
  Rinus ga ff met de hond lopen joh.
  Jij hebt het allemaal nog niet zo goed begrepen.
  Maar fantasie heb je wel hoor, dat dan weer wel.

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Ha ha ho ho...Rinus een filosoof.
  Welke heb je dan begrepen jochie.
  Nu je toch over geloof aan het kletsen bent (uit je nek ...maar toch).
  Door beveelt jou Kierkegaard aan.
  Deze dominee's zoon durfde te " vloeken in de kerk" .
  Bijna als ene WILDERS heden ten dage.
  Rinus is een filosoof....aber leider ein bischen doof.

Of registreer je om te kunnen reageren.