Home

Achtergrond 1 reactie

Nederland trekt geld uit voor sport in arme landen

Nederland trekt de komende vier jaar 16 miljoen euro uit om sport in ontwikkelingslanden te stimuleren.

NOCNSF zal een plan opstellen voor de projecten in tien landen. Atlete Lornah Kiplagat wordt voor Nederland ambassadeur sport en ontwikkelingssamenwerking.

Dat hebben minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) vandaag bekendgemaakt. De bewindslieden stelden dat sport in ontwikkelingslanden niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook van belang kan zijn voor de maatschappelijke positie van vooral vrouwen. Verder is sport een middel om mensen te bereiken met informatie over bijvoorbeeld ziektes als malaria en aids.

Bussemaker stelde dat ook Nederland profijt kan trekken van de ervaring die in Afrika is opgedaan met het vergroten van maatschappelijke participatie via sport. In de probleemwijken in Nederland kan sport ook een positieve rol spelen.

Dat sport in ontwikkelingslanden voor vrouwen van belang kan zijn, illustreerde Kiplagat met eigen ervaringen. Ze vertelde dat ze in het begin van haar loopbaan in Kenia als vrouw niet in een trainingspak of een broek kon gaan trainen. Ze ging in alle vroegte lopen en dook de bosjes in als ze een man tegen dreigde te komen. Nu kan ze via het sportproject dat ze in haar vaderland opzette meisjes naar universiteiten in de Verenigde Staten sturen. ,,Sport en ontwikkeling gaan hand in hand.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de bedoeling is goed ,maar het meeste geld komt toch weer terecht in verkeerde handen

Of registreer je om te kunnen reageren.