Home

Achtergrond 181 x bekeken

Nederland presteert goed, Europa minder

De Nederlandse inflatie is in ja­nuari nauwelijks gestegen. Met 2 procent geldt ze als de laagste van West-Europa.

Dit was niet het enige goede nieuws dat giste­ren naar buiten kwam: de econo­mische groei bleek in Nederland vorig jaar met 3,5 procent geste­gen te zijn. Toch moet Nederland zich volgens de Europese Centra­le Bank (ECB) zorgen maken.

Uit cijfers van de Duitse en Franse centrale banken blijkt dat de Duitse en Franse economische groei het vierde kwartaal van 2007 zijn gehalveerd tot ruim on­der het procent. Volgens de rap­portages is dit deels te wijten aan de doorsijpelende kredietmarkt­perikelen maar vooral aan de krachtige euro. Die maakt export naar de VS minder voordelig.

Een groep professionele voor­spellers die periodiek door de ECB worden geraadpleegd ver­laagde de economische verwach­ting voor de 15 landen tellende Eurozone met 0,3 procent tot 1,8 procent.

Het Internationaal Mo­netair Fonds verlaagde de groei­verwachting tot 1,6 procent. Voor Nederland, dat meer dan 80 pro­cent van haar agrarische produc­ten in Europa afzet, kan dit be­hoorlijke gevolgen hebben.

Voorlopig presteert de agrari­sche wereld beter dan het markt­gemiddelde. De DAX-index van 40 meest belangrijke agribusiness­bedrijven zakte de derde week van januari even met 20 procent in om vervolgens te herstellen tot vrijwel het oude niveau. Niet­agrarische bedrijven verloren qua beurswaarde aanzienlijk meer.

Wellicht verschaffen de groot­ste Aziatische markten, China en Japan eveneens respijt. De Ja­panse economie blijkt dubbel zo snel te zijn gegroeid dan gedacht.

In China leidden sneeuwstormen tot de dood van 69 miljoen land­bouwdieren, maakte het ministe­rie van landbouw gisteren be­kend. China zal daarom meer moeten vertrouwen op import. Daarnaast heerst een tekort aan onder meer aardappelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.